27/04/2015

​Les organitzacions juvenils fan una crida a combatre l’estigma al voltant dels trastorns mentals

Una trentena de joves s’han trobat aquest cap de setmana a l’alberg del Carme de Manresa en el marc de la 10a Àgora Jove, un espai de participació i creació de discurs, organitzat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC).
 La salut mental i el benestar emocional de les persones joves, ha estat el tema de la 10a Àgora Jove que s’ha celebrat aquest cap de setmana a l’alberg del Carme de Manresa. L’ha organitzat el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), la plataforma que aplega més de 90 entitats juvenils d’àmbit nacional i consells locals de joventut.
 
L’Àgora Jove és una un espai de treball i debat que articula la participació en xarxa de les entitats i que serveix per avançar en la creació de discurs entorn de diferents àmbits de la realitat juvenil actual.
 
Els objectius d’aquesta edició han estat garantir una base formativa en torn la salut mental dels i les joves des d’una doble vessant. D’una banda, abordar la salut mental com a continu de benestar personal (en sentit positiu), i de l’altra, identificar els principals trastorns que afecten la població jove (en sentit negatiu, absència de salut), i amb especial importància, el suïcidi.
 
Hem constatat la poca visibilitat, l’estigma i els tabús al voltant dels trastorns mentals i les seves derivades en les persones joves. En aquesta línia, les entitats juvenils hem remarcat la necessitat d’impulsar campanyes informatives específiques per a joves, tant per donar visibilitat com per dotar d’eines. D’altra banda, també hem considerat vital combatre l’estigma i els tabús existents en els diferents àmbits de la societat (educació, mitjans de comunicació, associatiu, laboral, etc.) per eradicar les situacions de discriminació que es produeixen.
 
Des de les entitats juvenils ens emplacem a treballar més profundament els temes de salut mental de manera continuada i transversal, i a crear sinergies amb organitzacions expertes en la matèria per aportar la visió jove.   
 
El dissabte 25 d’abril va tenir lloc un acte obert que va comptar amb una ponència a càrrec d’Edgar Vinyals, president de la Federació d’Entitats de Salut Mental en 1a persona VEUS i Associació d’oci Inclusiu Sarau. Posteriorment es va fer una taula rodona sobre “Salut mental i joves: principals trastorns i suïcidi” amb la intervenció de Santiago Duran-Sindreu, psiquiatra responsable del Pla de Prevenció del Suïcidi de l'Hospital de Sant Pau, i de Juan José Gil, infermer i responsable del projecte Espai Jove del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Les Corts. Finalment el diumenge 26 d’abril Obertament ha explicat la seva experiència en la lluita per la visibilització de la salut mental i contra l’estigma.

 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.