02/04/2021

42 anys participant per transformar

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) vam néixer el dos d'abril del 1979, gràcies a les bases del moviment juvenil antifranquista, com a expressió de la recuperació i l'impuls dels valors democràtics, i portem des d'aleshores promovent i defensant els drets de les persones joves davant els poders públics.

Tot i que els reptes als quals ens enfrontem les joves han canviat molt durant aquests 42 anys d'història, que avui celebrem, el CNJC sempre ha esdevingut clau en la tasca associativa i de participació juvenil a Catalunya. Durant aquests anys hem donat suport a gairebé un centenar d'entitats juvenils, hem coordinat quatre Congressos de la Joventut, els quals han situat les necessitats de les joves organitzades i han incidit directament en les polítiques de joventut. Hem impulsat la creació d'espais de participació internacional, com l'European Youth Forum, i hem aconseguit situar en l'agenda mediàtica i política qüestions que ens afecten en l'àmbit vital, com l'emergència de l'habitatge o el suïcidi juvenil.

Avui dia les joves ens trobem en una situació històricament crítica, tal com ho demostren dades com la taxa d'emancipació, que es troba al mínim històric del 18,8%, o la taxa d'atur juvenil, que es troba al voltant del 40% - arribant a xifres semblants de la crisi socioeconòmica del 2008. En aquesta línia és destacable que, segons la mateixa administració pública, les joves som el grup més afectat a escala de salut emocional per la pandèmia. Gairebé la meitat de les joves asseguren sentir-se angoixades i, al sistema de salut, les consultes sobre depressió, malestar emocional i ansietat han arribat a xifres rècord.

Enfront d'aquesta situació de vulnerabilitat, l'associacionisme juvenil ha esdevingut fonamental per tal de generar xarxes de resistència i posar les necessitats de les joves al centre. En aquesta línia, tot i que les entitats s'han vist greument perjudicades per la impossibilitat de fer reunions, activitats al carrer o obrir locals, les organitzacions hi han sabut adaptar-se i organitzar-se de formes creatives per tal de donar resposta a les necessitats de les joves en tots els àmbits d'actuació. Les joves hem visibilitzat que, tot i les dificultats, ens necessitem més organitzades i unides que mai: Hem de seguir fent xarxa per tal d'erigir un projecte, basat en la solidaritat, el compromís i l'amor, que sigui veritablement capaç de canviar tot allò que calgui ser canviat; per enderrocar, d'un cop i per sempre, la precarietat cronificada que patim.

El moment d'actuar és ara, i per això des del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya seguirem teixint xarxa i situant la dignitat de la vida al centre.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.