08/05/2021

8 de maig: Dia Internacional de la Becària

Amb motiu del Dia Internacional de la Becària, que es commemora cada 8 de maig, des del CNJC volem recuperar algunes de les denúncies i demandes que hem fet al llarg dels darrers dos anys, per reivindicar i dignificar la figura de les joves i estudiants becàries de Catalunya.

Les joves, en la nostra etapa formativa, ens veiem, en molts casos tant en estudis universitaris com de formació professional, obligades a cursar pràctiques professionals o especialitzadores per complementar aquesta formació. El que hauria de ser una facilitat o avantatge per conèixer amb profunditat l'entorn laboral pel qual orientem la nostra formació, però, sovint converteix en un problema. Les pràctiques són un element precaritzador més i tant les empreses com les universitats i els centres docents són els responsables directes d'aquest problema.

Els abusos en les becàries són una constant. Ara fa dos anys, des del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya impulsàvem una campanya per demanar el registre únic de les pràctiques professionals, que detectés i evidenciés les dades reals sobre les joves que ens trobem en aquesta situació. Amb aquesta campanya vam recollir la problemàtica de centenars de casos concrets, en una bústia que ratificava algunes de les principals males pràctiques per part de les empreses: incompliment dels convenis, impagaments, manca de projecte formatiu...

 

Aquesta realitat té unes conseqüències molt greus per a les joves. D'una banda, es vulneren directament els nostres drets laborals. De l'altra, la no remuneració i l'impediment de conciliació entre estudis, pràctiques i feina, afavoreix a la precarització i a la baixa taxa d'emancipació que denunciàvem fa ben poc.

Per tot això, des del CNJC seguim exigint la creació del registre únic i una sèrie de demandes en matèria universitària que entenem d'urgent compliment:

 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.