28/08/2015

Aprovada la Llei d’ordenació del sistema d’ocupació i del SOC recull parcialment les demandes del CNJC

La Llei d’ordenació del sistema d’ocupació i del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), que va ser aprovada amb els vots dels grups parlamentaris de CiU i ERC i l’abstenció del PPC, C’s i la diputada no adscrita Marina Geli, ha recollit parcialment les demandes fetes pel CNJC.La Llei d’ordenació del sistema d’ocupació i del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), que va ser aprovada amb els vots dels grups parlamentaris de CiU i ERC i l’abstenció del PPC, C’s i la diputada no adscrita Marina Geli, ha recollit parcialment les demandes fetes pel CNJC.

Tal i com ja recollia la proposta de llei, valorem que el text finalment aprovat contribueix a validar la Ley de Empleo estatal, resultant de la reforma laboral, tot possibilitant que agències privades de col·locació amb ànim de lucre puguin col·laborar amb els serveis públics en aspectes com la intermediació laboral. Des del CNJC hem defensat el caràcter públic que el SOC ha de tenir, per tal de garantir l’equitat en l’accés als serveis ocupacionals. Valorem negativament que la llei no estableixi l’abast ni característiques del model de col·laboració público-privada, deixant la porta oberta a l’externalització de serveis ocupacionals bàsics.

Més enllà, tot i que no s’ha inclòs al CNJC en cap espai de presa de decisions vinculant en torn polítiques d’ocupació juvenil, com es ve demanant des de fa temps, sí que s’ha aconseguit una vocalia al consell de participació del SOC, espai consultiu que acull les principals entitats representatives del tercer sector social  i de l’economia social, entre d’altres.

Des d’aquest espai, així com en els futurs reglaments que despleguin aspectes clau de la llei (el model de col·laboració público-privada, la concertació territorial i espais de participació), el CNJC incidirà en aquells punts no recollits al text legislatiu, i que al nostre parer cal fer valdre per garantir un servei d’ocupació públic i de qualitat:
-          L’existència de mecanismes de monitorització, control i si s’escau sanció en el model de col·laboració público-privada que es desplegui, per tal de fiscalitzar l’acció d’aquelles entitats privades que ja estan ofertant serveis d’intermediació.
-          Un model de concertació territorial que inclogui com a interlocutors les entitats juvenils al territori, així com Consells Locals de Joventut als municipis on n’existeixin.
-          Un model d’avaluació que inclogui un sistema d’indicadors sensibles a criteris d’edat i que tinguin en compte la perspectiva jove.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.