19/05/2020

Aturem la (re)precarització del jovent | #DretsConfinats

Arran del comunicat #DretsConfinats: Que la pandèmia no sigui una excusa!, el CNJC ens hem proposat engegar un procés d’incidència per tal que les administracions i, en particular, el Govern de la Generalitat de Catalunya, reaccionin per tal de revertir la situació de precarietat del jovent, actualment agreujada a causa de la crisi de la Covid-19.

Hem fet arribar al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la Direcció General de la Joventut, una carta on exigim una sèrie de mesures a aplicar en diferents àmbits d’actuació. Avui obrim el meló de l’OCUPACIÓ.

​A causa de l'alta temporalitat i els períodes de prova, moltes persones joves es troben avui dia sense cap tipus d'ingrés, i a més, molts joves veuen frustrades les perspectives de futur del treball estacional de la temporada d’estiu. Actualment bona part del jovent no pot accedir a la Renda Garantida de Ciutadania per culpa de condicions com l’edat mínima establerta als 23 anys (o 18 en el cas de famílies monoparentals) o la demostració d’almenys els dos darrers anys de residència a Catalunya. Per aquest motiu, el reclam principal de les entitats juvenils és el de flexibilitzar els criteris per accedir a la Renda Garantida de Ciutadania. A banda, el CNJC també emplaça l’Administració a donar una resposta clara i coordinada a la situació d’indefensió laboral en què es troben moltes persones joves a partir de la publicació de campanyes i recursos de forma coordinada amb els sindicats laborals. La plataforma d’entitats juvenils subratlla algunes qüestions com la gestió del teletreball i l’ampliació irregular de la jornada laboral, l’obligació d’utilitzar dies de vacances per evitar l’acomiadament o les especificitats i conseqüències que impliquen els ERTO.

Pel que fa a les mesures de caràcter permanent, el CNJC reivindica la necessitat de participar de manera activa i amb poder de decisió a l’Estratègia d’Ocupació Juvenil a Catalunya (2021-2030). També demanen polítiques per reduir la contractació temporal a casos de màxima excepcionalitat on el lloc de treball requereixi aquest tipus de contracte i una major inspecció de treball per tal d’evitar casos irregulars. De la mateixa manera, les entitats també insten al Govern de la Generalitat a deixar enrere la dinàmica d’abaratir els acomiadaments i a acabar amb la lògica dels falsos autònoms, promoguda per empreses per evitar pagar recursos socials i sistematitzada per sectors de serveis com el dels riders, mitjançant la inspecció laboral. 
Foto 2

El Secretariat del CNJC va fer arribar aquestes demandes a la Direcció General de Joventut, des d’aquest òrgan es va prometre traslladar les demandes al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i donar una resposta. La reunió amb el SOC va tenir lloc a principis del mes de maig, però a data d’avui les entitats juvenils encara no hem rebut cap mena de traspàs.

La precarietat en dades:

Segons dades de Comissions Obreres (CCOO) els i les joves representen un 50% dels contractes temporals i els períodes de prova del 2019 a Catalunya, mentre que un 43% dels joves catalans presenten dificultats econòmiques per poder arribar a final de mes. Aquesta situació es veu clarament agreujada a causa de la crisi de la Covid-19, ja que un 82,8% de les persones joves laboralment actives a Catalunya treballen en el sector serveis, un dels més afectats pel confinament. De fet, segons les dades de l’Observatori Català de la Joventut (OCJ) en relació a la situació laboral de les persones joves a Catalunya, l’ocupació juvenil baixa, alhora que la taxa d’emancipació juvenil continua rebaixant en mínims històrics. Aquestes dades són del primer trimestre del 2020, així doncs, només reflecteix part de l’inici del confinament, i per tant, l’impacte absolut de la crisi sanitària en la situació laboral de les persones joves encara està per veure.

 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.