17/06/2019

Becàries Precàries: visibilitzem la problemàtica de les pràctiques

El CNJC encetem la campanya ‘Becàries Precàries’ amb l’objectiu de posar sobre la taula les condicions precàries del jovent amb les pràctiques laborals i formatives. Per aquest motiu, estem recollint experiències juvenils que hagueu viscut per tal de poder obtenir-ne dades i així poder comptar amb una panoràmica més àmplia per fer una radiografia de la situació actual i conduir més endavant un futur procés d’incidència política.

Els convenis i contractes de pràctiques són i han estat en algun moment una realitat de moltes persones joves davant la necessitat de fer-se un lloc en el món laboral per tal de poder garantir l’emancipació juvenil i construir projectes de vida a mitjà i a llarg termini.

Són una fórmula, cada cop més utilitzada per part de les empreses i l’administració, que pretén impulsar la inserció laboral de les persones joves. El CNJC creiem que les pràctiques haurien de ser una primera experiència per aprendre i formar-se, així com per obrir les portes del món laboral. Tanmateix, el marc legal actual de les pràctiques permet l’abús de certes empreses sometent el jovent a condicions molt precàries: sense remuneració, jornadesl excessives, projecte formatiu nul o escàs, zero possibilitat de contractació, sense vacances, sense cotitzar a la Seguretat Social…

Aquest fet perpetua la precarització del jovent i les desigualtats de classe. A més, a l’hora d’estudiar la situació actual ens trobem amb la problemàtica de la mancança de dades al respecte, especialment en les pràctiques formatives (curriculars) en les que no hi ha un registre unificat dels convenis. D’altra banda, pel que fa a les pràctiques laborals (extracurriculars), s’han duplicat en els darrers cinc anys.

Amb tot, el CNJC hem decidit fer un pas endavant i organitzar-nos des de la base per tal de començar una recollida de dades i experiències a través del formulari de la campanya #BecàriesPrecàries i poder fer un front comú per lluitar per unes condicions de pràctiques dignes. També convidem a totes les persones que ho vulguin a fer públiques les seves experiències a les xarxes a través del hashtag #LesMevesPràctiques.
 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.