23/05/2018

El CNJC portem a les aules el debat sobre el racisme i les violències masclistes a les xarxes socials

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) posem en marxa dues formacions de 6 hores sobre gènere i interculturalitat adreçades a sensibilitzar i donar eines a l’alumnat de secundària per fer front a les violències masclistes i racistes presents en la societat actual. El primer bloc d’activitats es realitzarà a quatre instituts de Granollers, Sabadell i l’Hospitalet de Llobregat durant els mesos de maig i juny.

Les formacions sobre gènere posen el focus en les violències masclistes que tenen lloc en entorns digitals, un espai important de relació i socialització pel jovent. Segons les dades obtingudes pel CNJC i l’Observatori Català de la Joventut, un 20% de les persones entre 15 i 19 anys afirma haver rebut amenaces o insults a les xarxes socials en l’últim any. El motiu més recorrent d’aquest assetjament és el gènere i l’orientació sexual (14%).

Davant d’aquestes dades, el CNJC hem iniciat un programa específic de sensibilització que constarà de l’edició d’una guia que es publicarà el mes de juny i la realització de diverses formacions. Amb el taller “Unfollow a les violències masclistes!” s’ha començat a formar a l’alumnat per aprendre a identificar les violències de gènere, impulsar una reflexió conjunta sobre les potencialitats i els defectes de les xarxes socials, donar a conèixer les diferents tipologies de violències masclistes en entorns digitals i aportar eines al jovent per aprendre a prevenir i gestionar aquestes violències. 

Aquests tallers es duran a terme als instituts Pedraforca de L’Hospitalet de Llobregat (2, 7 i 9 de maig), Jonqueres de Sabadell (9, 10 i 19 de maig) i Celestí Ballera de Granollers (11,12 i 13 de juny).

Racisme i discurs de l’odi

Les creences i l’origen són dos factors que també apareixen entre els principals motius d’insult o amenaça a joves a través de les xarxes socials. Per això, el CNJC impulsem un segon taller que, sota el títol “Cultivant canvis: promovem la interculturalitat”, proposa treballar problemàtiques com el racisme i el discurs de l’odi incorporant la perspectiva de gènere. A partir de les tres càpsules formatives que s’estan duent a terme a l’Institut Carles Vallbona de Granollers (3, 10 i 17 de maig), s’aprofundirà en les causes i les expressions del racisme, les desigualtats i els discursos d’odi. L’última sessió es centrarà en analitzar com es relacionen el racisme i el sexisme per treballar la interseccionalitat de dos dels principals eixos de discriminació.

Els tallers compten amb el finançament i suport del programa intercultural “Inclusió i diversitat als centres educatius” de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i amb la col·laboració de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya. 

Les formacions estan dinamitzades per persones expertes de la Borsa de formació i facilitació del CNJC. Es tracta d’un servei que ofereix el Consell a les seves entitats membres, així com a associacions externes i centres educatius, a qui proposen formacions i facilitacions de diferents temàtiques segons les seves prioritats. Aquest primer contacte amb el món escolar pretén establir una continuïtat pel que fa a la col·laboració entre el CNJC i els centres d’ensenyament.

 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.