17/12/2019

COMUNICAT: L’associacionisme juvenil es mou!

COMUNICAT

Per un transport públic que respongui a les nostres necessitats.

Les entitats de l'associacionisme educatiu, agrupaments escoltes i esplais de Catalunya, utilitzem el transport públic amb els grups d’infants i joves en les sortides i excursions que fem els caps de setmana. Considerem important per a la nostra proposta pedagògica moure’ns pel territori i fer-ho amb transport públic, ja que és la forma més sostenible per a desplaçar-se.

Per tal de facilitar la nostra mobilitat, hem demanat repetidament la creació d’una modalitat de bitllet de grup bonificat adreçada a l’associacionisme educatiu. Aquesta mesura ja l’apuntàvem el 2017 mitjançant la resolució aprovada per les entitats que conformen el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya “El Jovent organitzat es mou per una mobilitat sostenible”, on demanàvem a l’administració que aquest bitllet permetés una bonificació de la tarifa d’almenys un 50% respecte al bitllet de grup convencional en els desplaçaments en grup durant les activitats de cap de setmana o vacances.

La demanda feta a l’administració d’establir un bitllet adreçat a l’associacionisme educatiu mai s’ha materialitzat. Per aquest motiu, fins a dia d’avui, els bitllets més utilitzats per part dels agrupaments escoltes i esplais han estat la T-10 i la T-70/30. Aquest desembre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea metropolitana de Barcelona han acordat un canvi de model tarifari i de tipologia de bitllets per al 2020. Una de les novetats és l’eliminació de la T-10 per donar pas a la T-Casual, la qual passa a ser de caràcter unipersonal impedint doncs la seva utilització com a bitllet per als agrupaments i esplais.  A més, el nou sistema tarifari ofereix només la T-Grup com a bitllet multipersonal, una tipologia de bitllet que obliga a fer 70 viatges en 30 dies, quan, en la majoria de casos, no resulta adient degut a la mida dels grups d’infants i joves que fan els desplaçaments. 

Recentment, l’Autoritat del Transport Metropolità ha fet un replantejament de la proposta inicial i ha introduït la T-familiar, una targeta multipersonal enfocada a la realitat de famílies, i també ha fet gratuïta l’expedició de la T-16. Valorem positivament aquestes noves mesures ja que faciliten l’accés a famílies, adolescents i joves, malgrat tot, no responen a la realitats de l'associacionisme educatiu.

Considerem que aquesta situació no dona resposta a les necessitats expressades, sinó que continuarà dificultant  que agrupaments i esplais  facin excursions, activitats i sortides ja que implicarà un major cost per a aquestes entitats i, en conseqüència, per a les famílies. 

Per tal de revertir aquesta situació demanem, a curt termini:

  • Un replantejament urgent per tal que la T-Casual passi a ser multipersonal i la T-Grup tingui una validesa anual, o si més no, trimestral. 
  • D’altra banda, i tenint en compte la futura implementació de la T-Mobilitat, demanem una reunió amb l’Autoritat del Transport Metropolità per tal d’abordar la viabilitat de la creació d’un abonament enfocat a l'associacionisme educatiu i que satisfaci les necessitats de la seva realitat.
Comunicat elaborat conjuntament amb:
Documents adjunts 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.