Actualitat

19/04/2018

Comunicat del CNJC: Drets sexuals i reproductius davant l鈥檈stigmatitzaci贸 de les dones i el jovent

El passat diumenge 15 d鈥檃bril el Diari de Tarragona va publicar un reportatge estigmatitzador i amb nombrosos esterotips, relacionats amb l鈥檃vortament i els drets sexuals i reproductius de les persones joves.聽

Com a resposta, des del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya volem posar聽de manifest que el reportatge:

  • Utilitza聽un llenguatge paternalista i estigmatitzant i d贸na una imatge de les persones joves i adolescents basada en la irresponsabilitat i la despreocupaci贸 per la seva salut i la de les seves companyes sexuals.
  • No reconeix la manca de serveis de聽salut sexual i reproductiva聽per a聽les persones joves i adolescents. El sistema sanitari actual encara 茅s conservador i condemna l鈥檃lliberament i l鈥檈mpoderament sexual, sobretot de les dones joves i les persones de la comunitat LGBTQI+.
  • No recull聽diferents punts de vista, no es contrasta la informaci贸 de la doctora i no s'inclou el testimoni del jovent tot i ser el protagonista del reportatge.
Aix铆 doncs, com a contrapunt a聽les declaracions recollides al reportatge sobre la interrupci贸 volunt脿ria de l鈥檈mbar脿s, volem remarcar que: 聽
  • La Declaraci贸 Universal dels Drets Humans descriu la salut com un dret fonamental, sent l鈥autonomia un principi intr铆nsec d鈥檃quest. Des del CNJC creiem que l鈥檃cc茅s a una interrupci贸 volunt脿ria de l鈥檈mbar脿s legal i segura 茅s una part essencial del benestar i hauria de ser considerada una part fonamental de l鈥檃tenci贸 sanit脿ria. Tota persona t茅 dret al propi cos. La privaci贸 d鈥檜n avortament segur materialitza l鈥檈stigma i perpetua la discriminaci贸 que pateixen les dones, tot ampliant les desigualtats de g猫nere.
  • L鈥檈xist猫ncia d鈥espais inclusius i segurs on tota persona pugui defensar el seu dret a decidir, lliure de discriminacions i cocaccions, 茅s una prioritat. A la vegada, 茅s essencial que els i les professionals de salut evitin discursos estigmatitzants.
  • El suposat 鈥渄any psicol貌gic ocult鈥 del que parla el diari com a conseq眉猫ncia d鈥檜na interrupci贸 volunt脿ria de l鈥檈mbar脿s (IVE) s鈥檜tilitza sistem脿ticament contra el dret a decidir. Al llarg del temps per貌, s鈥檋a demostrat que la salut mental d鈥檃quelles persones que han realitzat una IVE no 茅s inferior a la d鈥檃quelles que no l鈥檋an realitzat. L鈥檈vid猫ncia sol remarcar l鈥impacte negatiu que suposa haver de continuar un embar脿s no desitjat en la salut f铆sica, psicol貌gica i emocional o les conseq眉猫ncies d鈥檋aver de buscar procediments no segurs i fora de la legalitat per avortar.聽

Subscriu-te!