19/04/2018

Comunicat del CNJC: Drets sexuals i reproductius davant l’estigmatització de les dones i el jovent

El passat diumenge 15 d’abril el Diari de Tarragona va publicar un reportatge estigmatitzador i amb nombrosos esterotips, relacionats amb l’avortament i els drets sexuals i reproductius de les persones joves. 

Com a resposta, des del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya volem posar de manifest que el reportatge:

  • Utilitza un llenguatge paternalista i estigmatitzant i dóna una imatge de les persones joves i adolescents basada en la irresponsabilitat i la despreocupació per la seva salut i la de les seves companyes sexuals.
  • No reconeix la manca de serveis de salut sexual i reproductiva per a les persones joves i adolescents. El sistema sanitari actual encara és conservador i condemna l’alliberament i l’empoderament sexual, sobretot de les dones joves i les persones de la comunitat LGBTQI+.
  • No recull diferents punts de vista, no es contrasta la informació de la doctora i no s'inclou el testimoni del jovent tot i ser el protagonista del reportatge.
Així doncs, com a contrapunt a les declaracions recollides al reportatge sobre la interrupció voluntària de l’embaràs, volem remarcar que:  
  • La Declaració Universal dels Drets Humans descriu la salut com un dret fonamental, sent l’autonomia un principi intrínsec d’aquest. Des del CNJC creiem que l’accés a una interrupció voluntària de l’embaràs legal i segura és una part essencial del benestar i hauria de ser considerada una part fonamental de l’atenció sanitària. Tota persona té dret al propi cos. La privació d’un avortament segur materialitza l’estigma i perpetua la discriminació que pateixen les dones, tot ampliant les desigualtats de gènere.
  • L’existència d’espais inclusius i segurs on tota persona pugui defensar el seu dret a decidir, lliure de discriminacions i cocaccions, és una prioritat. A la vegada, és essencial que els i les professionals de salut evitin discursos estigmatitzants.
  • El suposat “dany psicològic ocult” del que parla el diari com a conseqüència d’una interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) s’utilitza sistemàticament contra el dret a decidir. Al llarg del temps però, s’ha demostrat que la salut mental d’aquelles persones que han realitzat una IVE no és inferior a la d’aquelles que no l’han realitzat. L’evidència sol remarcar l’impacte negatiu que suposa haver de continuar un embaràs no desitjat en la salut física, psicològica i emocional o les conseqüències d’haver de buscar procediments no segurs i fora de la legalitat per avortar. 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.