04/10/2017

Comunicat del CNJC davant els fets de l’1 d’octubre i dies previs

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya ens vam comprometre el juliol amb la celebració d’un referèndum vinculant per decidir sobre el futur de Catalunya. Prendre decisions col·lectives a partir de mecanismes democràtics que permetin la participació de tothom per igual és un dels pilars fonamentals de l’associacionisme juvenil. Per això, reiterem el nostre suport a les institucions catalanes i als càrrecs públics que han apostat per la via democràtica.

Davant els fets de les últimes setmanes volem formular un seguit d’agraïments, condemnes i demandes per seguir reivindicant que la democràcia no s’atura per la via judicial ni policial!

Celebrem i agraïm:
 

 • La mobilització dels milers de persones que van sortir al carrer per mantenir oberts els col·legis electorals i protestar per l’actuació policial. Volem expressar la nostra solidaritat amb les persones ferides i amb totes aquelles que van patir la repressió.
 • Que malgrat el clima de violència i tensió prop de 3 milions de catalans i catalanes exercissin el seu dret a vot.
 • Que ahir, 3 d’octubre, milers de persones se sumessin a l’Aturada de País per denunciar la violència amb la qual van actuar els cossos policials de l’Estat el diumenge 1 d’octubre.
Tanmateix, condemnem amb fermesa:
 • L’ús de la violència i de la brutalitat de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil el diumenge 1 d’octubre. Condemnem tant els motius de les actuacions policials -entorpir la celebració del referèndum i impedir l’exercici dels nostres drets democràtics- com les formes d’aquestes actuacions. L’ús fet de les porres, els gasos lacrimògens i les bales de goma representa una actuació completament desproporcionada i un atac directe contra els drets i la integritat física de milers de persones, 893 de les quals van resultar ferides de diversa consideració.
 • La vulneració dels drets fonamentals i llibertats individuals i col·lectives que estem vivint des de fa més de dues setmanes. Algunes d’aquestes vulneracions de drets, que hauran de ser investigades, han atemptat directament conta la llibertat d'expressió, el dret a reunió, manifestació i associació, el secret de la correspondència, el dret a informar i rebre informació lliurement o la llibertat de premsa, entre d’altres.
 • La investigació per sedició per part de l’Audiència Nacional del cap dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero i de Teresa Laplana, del president d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart, i del president de l’Assemblea Nacional Catalana Jordi Sánchez.
Davant d’aquest context, el CNJC formulem les següents demandes:
 • Exigim la sortida immediata de Catalunya de tots els efectius de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional que van arribar per l‘operatiu de l‘1-O. Uns cossos policials que, de moment, l’única funció que han exercit en el marc de l’operatiu és la repressió. Les policies han de garantir la seguretat, no crear inseguretat! Reivindiquem, com ja fèiem el 2013, una policia democràtica i social al servei de les persones.
 • Demanem que totes les vulneracions de drets fonamentals es portin davant de tribunals internacionals.
 • Defensem que per poder establir un diàleg, cal que el govern espanyol deixi de judicialitzar el procés i d’utilitzar la violència. És l’única manera per a que el govern espanyol pugui ser un interlocutor vàlid i imparcial. D’altra banda,  demanem les dimissions dels responsables polítics de les actuacions policials del passat 1 d’octubre:
  • El President, Mariano Rajoy, com a màxim responsable del Govern Espanyol responsable de les actuacions
  • La Vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, com a responsable de l’administració territorial de l’Estat
  • El Ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, per les decisions preses en relació a l’operatiu policial i l’ús de la força desproporcionada
  • El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, per ser responsable directe a Catalunya de la repressió i la violència d’Estat, així com per les seves declaracions desafiants i culpabilitzadores
  • El Ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, per les declaracions fetes a la CNN desmentint que es fes un us deliberat i excessiu de les forces i negant la presència de policies antiavalots
  • El Fiscal General de l’Estat, José Manuel Maza, per l’extralimitació de les seves funcions i el seu aval a les càrregues policials de l’1 d’octubre
  • Francisco Pérez de los Cobos, coordinador de l’operatiu policial dels últims dies a Catalunya, i Sebastián Trapote i Ángel Gozalo Martín, caps que van dirigir les actuacions de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil respectivament, per l’ús desproporcionat de la violencia
 • Demanem l’abdicació del Rei Felip VI de Borbó per la irresponsabilitat de les seves declaracions i la manca de voluntat de diàleg que va mostrar. Unes declaracions que van ignorar en tot moment les 900 persones ferides i avalaven la brutalitat dels cossos policials de l’Estat, enlloc de fer una crida a la calma i al diàleg. Per això, i perquè ja ho vam aprovar el 2014 en el context d’una Assemblea General Ordinària, des del CNJC defensem “l’abolició de la monarquia per acabar amb els privilegis de què gaudeix la Casa Reial, i així establir una democràcia més plena”.
En defensa dels nostres drets, llibertats i institucions, el jovent ens mobilitzem!

Foto: eldiario.es / dbalears.cat / twitter

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.