25/10/2019

Pel dret a la protesta, condemnem la repressió policial

Les entitats juvenils som actors clau del país i una veu imprescindible que sorgeix en el si de la nostra societat. És per això que entenem el Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC) com un espai ampli en sensibilitats, ideologies i objectius, i celebrem que per sobre d'aquesta diversitat i transversalitat prevalgui una idea compartida: l'associacionisme és i serà sempre una eina d’aprofundiment democràtic. Per aquest motiu, des del CNJC no ens podem mantenir neutrals i silenciades davant la situació de repressió, arbitrarietat, violència i brutalitat policial que estem patint.

L'actuació desproporcionada per part dels cossos de seguretat és innegable. Tan sols des del dilluns 14 d'octubre fins al dimarts 22 d'octubre s'han registrat 579 manifestants ferides, 5 persones mutilades, 202 manifestants detingudes31 de les quals en presó preventiva—  i 58 periodistes ferides, entre altres danys causats per la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra. (Font: 3/24)

Aquestes xifres són mostres clares de la deriva regressiva en els drets i llibertats fonamentals de l'estat iniciada fa uns anys i intensificada aquests últims dies. Una data clau d'aquesta regressió sistemàtica de drets va ser la creació de mecanismes de control i criminalització de la protesta ciutadana com la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa, o la reforma del codi penal aprovada el 2015. Durant els últims dies, aquesta regressió s'ha accentuat notablement després de la sentència del Tribunal Suprem en relació al referèndum de l’1 d’Octubre, que s'erigeix de manera punitiva en excedir-se en les penes i tipifica de delicte de sedició en accions emparades en el dret a manifestació i actes de desobediència civil. Aquesta tipificació posa en risc una acció democràtica que serveix per a demostrar discrepància amb els poders establerts, i que entitats socials que lluiten per la defensa dels Drets Humans realitzen de manera constant. 

Aquests dies s’han produït detencions de manera aleatòria a joves arreu de Catalunya per defensar els drets i protestar en contra de la repressió policial, algunes de les persones detingudes pertanyen a moviments o entitats juvenils. L’associacionisme juvenil hem apostat sempre per l’educació en valors i l’educació en la participació per una democràcia més participativa, i és per això que estem molt compromeses amb la defensa dels drets i llibertats i en contra de la repressió.

Davant el bloqueig, la frustració i la insatisfacció provocada per la repressió, és lògic que es qüestioni la situació i s'utilitzin altres mètodes com l'autodefensa. Però des del CNJC defensem i defensarem sempre la desobediència civil a través de l’acció noviolenta.

Els mitjans de comunicació se n'han fet ressò, sovint donant una imatge estigmatitzadora envers el jovent. Aquesta estigmatització, així com la repressió, no només s'ha produit a Catalunya. Companyes de diferents territoris s'han mobilitzat aquests dies per denunciar la situació de retrocés democràtic que estem patint. I a ciutats com Madrid, València, Bilbao o Sevilla també es van produir agressions a manifestants per part de les forces policials.

Des del CNJC creiem fermament en el poder de la col·lectivitat com a motor de canvi i transformació cap a una societat més justa, i és per tot plegat que:

  • Denunciem la brutalitat i la violència policial, i reclamem l’investigació de presumptes fets delictius i corresponent depuració de responsabilitats.
  • Demanem la llibertat immediata i l’amnistia de les represaliades polítiques, l’arxivament de les causes obertes i la lliure tornada de les que estan a l’exili.
  • Exigim la cerca d’una solució política i no judicial a la situació actual a través del diàleg i d’expressions democràtiques de la ciutadania de Catalunya.  
  • Traslladem aquest posicionament als Consells de Joventut de la resta de l'Estat, així com al Consejo de Juventud de España; i els demanem que adoptin una postura contrària a la deriva regressiva de drets i llibertats fonamentals que estem patint a l'Estat espanyol.
  • Condemnem tota violència cap a les persones. 

 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.