14/10/2019

COMUNICAT sobre la sentència del procés

Com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem de 14 d'octubre, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya vol reiterar* la seva condemna a la judicialització i situació de repressió política que estem vivint. Estem davant d'una sentència que condemna per sedició a líders de la societat civil i representants polítics per actes duts a terme des de l’acció noviolenta i la defensa dels drets civils i polítics. El Tribunal Suprem condemna a Oriol Junqueras a 13 anys de presó, a Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa a 12 anys, a Carme Forcadell a 11 anys i mig, a Joaquim Forn i Josep Rull a 10 anys i mig. Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a 9 anys de presó i Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila han estat condemnats només per desobediència i no entren a presó.

Independentment de les opcions polítiques triades, per a que la ciutadania pugui exercir els seus drets es requereix d’un clima polític basat en les llibertats, la democràcia i els principis de legalitat i de proporcionalitat.
 
En els darrers anys hem vist com l’augment del suport a les ideologies d’extrema dreta, l’aprovació de normatives com ara la Ley Orgánica de protección de la seguridad ciudadana 4/2015 (coneguda com a Llei Mordassa) i la judicialització del procés català han anat en detriment dels drets i llibertats civils individuals i col·lectius més bàsics: drets de reunió, llibertat d’expressió, manifestació, associació...

L’actuació de l’Estat Espanyol no ha respectat la llibertat de la població en nombroses ocasions, i problemes d'índole polític s'han convertit en processos jurídics. Aquest ús d'eines legals han posat en qüestió la independència de poders del nostre estat.

Així, aquest context ha comportat represàlies judicials, socials i polítiques a artistes, activistes, persones de la societat civil organitzada, polítiques… Podem advertir alguns exemples com amb el cas de Valtònyc, on el raper Josep Miquel Arenas Beltrán va ser condemnat per injúries a la corona per una cançó de rap (22 de febrer de 2017), o en el cas de Altsasu quan vuit joves van ser condemnats a 50 anys de presó per terrorisme per la Fiscalia de l'Audiència Nacional per una baralla de bar (4 de juliol de 2017). 

Creiem fermament en el poder de la col·lectivitat com a motor de canvi i transformació cap a una societat més justa i és per tot plegat que:

  • Demanem la llibertat immediata i l’amnistia de les represaliades polítiques, l’arxivament de les causes obertes i la lliure tornada de les que estan a l’exili.
  • Exigim la cerca d’una solució política i no judicial a la situació actual a través del diàleg i d’expressions democràtiques de la ciutadania de Catalunya.  
  • Volem fer palès que aquest clima polític només alimenta la crispació i dificulta l’entesa i el diàleg; que la repressió i paralització política i econòmica que estem vivint perjudica al conjunt de la societat. 
  • Finalment, com a jovent associat considerem que és necessària una mobilització juvenil forta on hi tinguin cabuda totes les perspectives i visions i, per tant, la pluralitat d'aquest país, per fer front a la vulneració de drets que estem vivint. Les joves mai ens hem quedat callades davant de qualsevol forma de repressió i és per això que cal teixir xarxes de solidaritat i encarar la situació juntes.

 *RESOLUCIONS APROVADES ANTERIORMENT PEL CNJC:  Sobre la repressió, els drets i les llibertats a l'Estat Espanyol (2018), Davant les vulneracions de drets: mobilització i participació (2017)Temps de canvi, els i les joves decidim (2016); Seguim decidint, seguim mobilitzant-nos (2014); En suport a la consulta del 9 de novembre (2014); Suport a la declaració de sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya (2013); Pel dret a l'autoderminació (2012)
 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.