15/06/2021

CRÒNICA: I Jornades per a l'associacionisme juvenil a Lleida, l'Alt Pirineu i Aran

Els passats 8 i 10 de juny es van celebrar les primeres Jornades pel Foment de l'Associacionisme Juvenil a la Plana de Lleida, Alt Pirineu i Aran, impulsades pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya conjuntament amb la Direcció General de Joventut i la Diputació de Lleida. Un seguit de sessions en diferents formats destinades a professionals de joventut del territori i que comptaven amb diverses perspectives. Per tal de generar debats i reflexions sobre les necessitats i capacitats del teixit associatiu juvenil.

Les jornades van començar amb una sessió virtual (que podeu recuperar al nostre canal de Youtube) i amb l’obertura per part del Lluc Morgades, del CNJC, la Lourdes Ravetllat, coordinadora territorial de joventut a Lleida i l’Helena Martínez, de la Diputació de Lleida. El contingut en matèria de debat per a la taula rodona el va oferir una ponència a càrrec d’Edgar Iglesias i Pere Soler, professors de la Universitat de Girona, i en la qual es van plantejar els cinc reptes que tenim quan pensem en el foment de l’associacionisme juvenil:

  • Concebre que per associar-nos hem de participar, però per participar no sempre ens hem d’associar

  • Concebre que participar és una eina per transformar

  • Promoure més que mai la participació desacomplexada i crítica

  • Vetllar per la participació plena: voler participar, saber participar i poder participar

  • Joves empoderades en una societat democràtica:  incrementar les possibilitats perquè un jove o una jove pugui decidir i actuar de forma conseqüent sobre tot allò que afecta la seva pròpia vida i alhora intervenir en la presa de decisions sobre tot allò que afecta la seva pròpia vida i responsable en la col·lectivitat de la qual forma part.

A la segona part d’aquesta primera sessió, representants d’algunes entitats com l’Associació SASCPixies de l’Alt Urgell, La Cugula - Col·lectiu LGTBIQ+ del Solsonès, l’Associació Chabab al Amal de la Noguera i el Consell de Joves de les Garrigues van protagonitzar la taula rodona articulada a partir del marc teòric que la ponència anterior havia definit. En aquesta, vam poder escoltar i debatre sobre els diferents contextos en els que es troba l’associacionisme juvenil a Ponent, així com abordar qüestions concretes que han de ser l’eix de treball dels organismes responsables i les tècniques de joventut del territori.

La segona jornada, aquesta vegada de manera presencial, va ser al poble de Seró, a la Noguera. L’objectiu d’aquesta trobada va ser oferir dos tallers diferenciats per a professionals de joventut dels diferents punts del territori lleidatà, impartits per dos membres de l’equip de formadores del CNJC. El primer espai formatiu tenia per objectiu adquirir eines per  enfortir les associacions juvenils i l’interassociacionisme. L’objectiu del segon espai formatiu va ser el d’adquirir eines i identificar els reptes per  fer créixer associacions juvenils de la demarcació pel creixement del moviment associatiu juvenil.

Amb aquestes Jornades pel Foment de l’Associacionisme Juvenil, des del CNJC, la Direcció General de Joventut i la Diputació de Lleida hem començat a construir les vies per impulsar el teixit associatiu juvenil a un territori particularment afectat per la present centralització institucional i de recursos. Ho fem havent comptat amb diferents perspectives, tenint en compte la diversitat de contextos i la feina que queda per fer per garantir una participació plena, crítica i transformadora.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.