28/07/2020

La crisi del coronavirus agreuja la precarietat del jovent

Des de l’Observatori dels Drets del Jovent del CNJC hem publicat l’estudi “Joves i COVID-19: L’impacte de la crisi en la precarietat del jovent”. L’informe apunta que les persones joves són un dels col·lectius més afectats per la crisi socioeconòmica provocada per la pandèmia de la Covid-19. La investigació també assenyala que l’impacte del confinament ha agreujat el panorama de molts joves que ja es trobaven prèviament en una situació de precarietat i de vulnerabilitat social.

Amb la paralització de les activitats econòmiques no essencials a partir de l’estat d’alarma i en molts casos també posteriorment, moltes persones joves han vist perillar la seva font principal d’ingressos. A més, cal tenir en compte que, tot i la salvaguarda que generen algunes prestacions vinculades a ERTO, aquestes no s’han cobrat amb regularitat. Aquest fet ha dificultat encara més l’emancipació i l’accés a l’habitatge de moltes persones joves durant els darrers mesos. L’estudi assenyala que “més del 80% de les llars on hi ha persones joves emancipades han d’afrontar pagaments continus pel seu habitatge, ja que són de lloguer o de propietat amb hipoteques pendents. A la resta de llars, amb prou feines la meitat”.

La taxa d’atur de les persones joves d’entre 16 i 29 anys és la més alta i supera el 20%, segons dades del gener de 2020. Les causes d’aquest increment de l’atur i de la vulnerabilitat social arran de la pandèmia tenen molt a veure amb el tipus d’ocupació de les persones joves. La terciarització de l’ocupació en el cas del jovent és un clar símptoma de la precarietat: un 88% de les dones joves i un 82% dels homes joves treballen en el sector serveis, que precisament és un dels sectors més afectats per les mesures restrictives per frenar l’expansió del virus i per la caiguda del turisme i l’hostaleria. A més, la temporalitat dels contractes es cronifica en el cas del jovent. De fet, un 72% dels joves actius al món laboral treballa amb un contracte temporal, front un 27,2% de joves que compten amb un contracte indefinit.

L’estudi conclou que la població jove és el segon col·lectiu amb un major risc de pobresa i exclusió social. En efecte, el 15,6% de la població d’entre 16 i 29 anys que treballa és pobre i en el cas de les dones el percentatge creix fins al 20,7%.

La bretxa de gènere s’accentua entre les joves

Les dades que publiquem mostren com la situació de les dones joves és d’una major vulnerabilitat social en tots els aspectes. L’activitat laboral de les dones joves ha caigut 2,8 punts respecte del primer trimestre de l’any 2019, mentre que en el cas dels homes la taxa d’ocupació s’ha reduït 1,5 punts. La proporció de joves que combinen feina i estudis creix en el cas de les dones, arribant al 34,5%, en canvi, en el cas dels homes la proporció baixa al 21,6%. La feminització de la pobresa s’estanca també en les persones joves que viuen emancipades. El 23,6% de la població jove emancipada viu en situació de pobresa i en el cas de les dones joves el risc de pobresa econòmica s’apuja fins al 30,9%.

Podeu descarregar-vos l'estudi, elaborat pel sociòleg Joffre López Oller, o consultar-lo a continuació:

 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.