25/02/2020

Crònica associativa: un repàs a la 42a AGO a Lleida

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya vam celebrar el dissabte a Lleida la 42a edició de l’Assemblea General Ordinària (AGO), màxim òrgan de decisió de la plataforma d’entitats juvenils. Representants de gairebé una trentena d’entitats d’arreu del país vam debatre durant tot el dia les línies d’acció de futur del CNJC.
 
Entre d’altres iniciatives, l’assemblea dvam aprovar incorporar al full de ruta d’enguany una nova línia de treball sobre justícia climàtica, amb l’objectiu de recollir les exigències i reclams de les entitats expertes en ecologisme i traslladar-los a les institucions a través de la incidència política. També vam anunciar la presentació de la radiografia “Joves llogateres”, un estudi extens elaborat pel CNJC i l’Observatori DESC sobre el jovent i l’accés a l’habitatge, i més concretament del lloguer, que tindrà lloc el proper mes de març a Barcelona.
 
L’acte públic de l’esdeveniment va comptar amb la la participació de Laia Girós, Directora General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, que ha destacat “la necessitat constant de fer front a l’adultcentrisme” i el suport per part del Govern a les entitats juvenils. També va intervenir Ignasi Amor, Regidor de Joventut, Festes i Tradicions de La Paeria, esmentant la importància de l’associacionisme juvenil i la seva tasca en la transformació social. Per últim, Guille Chirino, membre del Secretariat del CNJC i nou president del CNJC, va subratllar la necessitat de rebaixar l’edat mínima de vot als 16 anys -iniciativa portada al Congrés dels Diputats per part d’ERC- posant en valor que és una “reivindicació històrica del CNJC i el conjunt de l’associacionisme juvenil català”. El secretari va posar sobre la taula que “no té cap sentit que les joves de 16 anys no puguin exercir el seu dret a participar en la política i a decidir sobre les qüestions que afecten i condicionen les seves vides” mentre tenen obligacions i responsabilitats penals. També va indicar que la rebaixa de l’edat del vot és fonamental per evitar “la creixent marginació del jovent en la política”.
 
Durant l’AGO també es van produir relleus al Secretariat. Després de molts temps va arribar el moment d’acomiadar-nos de la presidenta Mònica Torralba (Acció Escolta de Catalunya), però també de Guillem Dorca (Avalot - Joves de l’UGT) i Georgina Rodríguez (Jove Cambra Internacional). Estem profundament agraïdes per tota la feina i esforços destinats i els desitgem molta sort en aquesta nova etapa. D’altra banda, com a resultat de l’AGO, també tenim l’orgull de presentar-vos l’entrada a l’equip d’Àlex Fajardo (Esplais Catalans - ESPLAC) i Julia Rosanna Sánchez-Valverde (Acció Jove - Joves de CCOO de Catalunya). Molta sort i encerts! 
 

Front comú contra el “PIN Parental” de Vox
 
En el marc de la 42a AGO, també vam aprovar una resolució en contra de l’anomenat “PIN Parental” a proposta de l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP). El document assenyala aquesta mesura proposada per Vox a Múrcia com “una de les mostres més agressives del poder adult i l’adultcentrisme” i defensa que infants i joves menors d’edat no són “propietat dels seus tutors legals” sinó que “són subjectes de drets i deures propis inalienables”. De la mateixa manera, les entitats juvenils denunciem com aquesta mesura “vulnera greument” el dret a l’educació i fomenta la marginalització de col·lectius que sovint són objecte dels discursos d’odi.

 

 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.