25/07/2017

Demanem a Miquel Valls la rectificació immediata de les seves declaracions

Diumenge l’Agència Catalana de Notícies publicava una entrevista on el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, parlava sobre jovent, formació, ocupació i esforç. I ho feia mostrant un immens anacronisme i desconeixement del context social i laboral que ens envolta. “Els joves no es volen formar -perquè és el que està passant- i no volen fer l'esforç de fer funcionar un ordinador i tenir quatre programes... I diuen: 'el que vull és treballar'. Però escolti'm, per treballar s'ha de saber fer alguna cosa. No estem en l'època agrícola que el tema era treballar al camp, ni en l'època de la construcció, que es tractava de posar un totxo a sobre de l'altre”, sentenciava el màxim representant de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Només tenia raó en una afirmació: el jovent estem cansats de repetir que el que volem és treballar. Treballar en feines dignes i amb la situació de ‘metaprecarietat’ que es remunta a abans de la crisi econòmica però que ara s’ha accentuat i normalitza. Les dades i els fets fan caure per si soles  les declaracions de Miquel Valls. Acusar el jovent de no voler formar-se quan la taxa de sobrequalificació està en nivells rècord -37,4%- mostra un preocupant grau de desconeixement de la realitat en una persona que es troba al capdavant d’una corporació empresarial de dret públic.  Som una de les generacions més formades i preparades, però ens serveix de poc: 23,7% d’atur, 48,1% de temporalitat, sous mitjans de 540€ mensuals entre els 16 i els 25 anys, explotació horària… I si no tenim feina, difícilment ens podem pagar una formació superior que ha incrementat prop d’un 50% els preus des del 2012. Per això tampoc ens cansarem de repetir que la formació ha de ser de qualitat, accessible i adaptada a aquelles que per poder estudiar necessitem compaginar-ho amb treballar.

Davant d’aquestes declaracions, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya demanem la rectificació immediata de Miquel Valls així com un “esforç” per part seva per conèixer a fons la realitat del mercat laboral i com aquesta afecta a les persones jovesTambé demanem que corregeixi el menyspreu i desvalorització expressat envers el treball al camp i la construcció.

De veritat hi ha qui creu que la culpa de la precarietat la tenim nosaltres, el jovent? Alguns, amb la reiteració d’idees estigmatitzadores que contribueixen a generar un imaginari inexistent favorable als seus interessos, han acabat creient-se les seves pròpies mentides. Primer va ser el “que se’n vagin a Londres a servir cafès i així guanyaran fluïdesa amb l’anglès” de la mà del conseller Mena, després el "no hi ha constància que els millennials hagin nascut i crescut en els valors del civisme i la responsabilitat” del periodista Antonio Navalón. Ara arriba “els joves no volen fer l’esforç de formar-se” de Miquel Valls. Què serà el següent si no diem prou?  “Els joves no volen treballar” quan algun dia decidim negar-nos a realitzar les feines precàries i explotadores que ens ofereixen?

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.