Des del CNJC plantem cara al suïcidi juvenil a Barcelona
El Suïcidi és la primera causa de mort entre les persones joves de 25 a 34 anys. I per aquest motiu considerem que és necessari actuar conjuntament, amb un enfocament transversal i multisectorial que impliqui diferents agents socials.
L’activitat, que va comptar amb prop de 70 persones assistents, es va dur a terme a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona – Campus Hospital Clínic. La taula va ser presentada per Carles Pericas, secretari de salut del CNJC, i va comptar amb la participació de la Dra. Anna Plaza, de la Unitat de Prevenció del Suïcidi de la Dreta de l’Eixample del Centre de Psicoteràpia de Barcelona; de la Dra. Aina Fernández Vidal i la Dra. Thais Tiana Sastre de la Unitat de Prevenció del Suïcidi de l’Hospital Sant Pau i Santa Creu; de Niobe Portero, activista d’Obertament; de Maria Torres, del Centre d’Higiene Mental Les Corts (CHMLC); i finalment, Cecília Borràs, Presidenta de l’Associació Després del Suïcidi-Associació de Supervivents (DSAS).
L’acte es va estructurar en tres grans blocs. En el primer, Anna Plaza i Aina Fernández Vidal van informar-nos sobre el suïcidi en adolescents i joves a Catalunya i el Sistema Públic de Salut. Ens van explicar com es poden preveure les conductes autodestructives i suïcides en els casos de joves, van mostrar-nos com detectar els punts de risc i van ensenyar-nos com fer un acompanyament a les víctimes.
La segona taula estava dedicada a les experiències en primera persona. Niobe Portero va relatar les seves vivències i ens va fer descobrir la clau per poder superar aquest tipus de situacions: saber demanar ajuda i tenir un entorn proper disposat a implicar-s’hi.
Per últim, el protagonisme en les darreres intervencions el va prendre la perspectiva social i comunitària i la salut emocional a través de les paraules de Maria Torres i Cecília Borràs.
Des del CNJC considerem que és de vital importància posar al centre del debat fenòmens com el suïcidi juvenil, que són invisibes però ahora tan colpidors i freqüents. Creiem que cal adoptar accions preventives no només en l’àmbit sanitari, sinó també acompanyades d’accions de prevenció social: reducció dels factors de risc i reforç dels factors de protecció d’adolescents i joves. És des de la societat civil i els governs que cal obrir el debat, treballar per acompanyar el dolor i caminar per construir vides dignes de ser viscudes.
Subscriu-te!