29/09/2017

Des del CNJC plantem cara al suïcidi juvenil a Barcelona

El passat dimecres 27 de setembre el CNJC vam organitzar la Taula Rodona ‘Encarem el suïcidi juvenil!’. Els principals objectius de la jornada eren la sensibilització pel que fa al suïcidi en adolescents i adults joves, la prevenció i visibilització d’aquest fenomen i l’acompanyament a les persones afectades.

El Suïcidi és la primera causa de mort entre les persones joves de 25 a 34 anys. I per aquest motiu considerem que és necessari actuar conjuntament, amb un enfocament transversal i multisectorial que impliqui diferents agents socials.

L’activitat, que va comptar amb prop de 70 persones assistents, es va dur a terme a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona – Campus Hospital Clínic. La taula va ser presentada per Carles Pericas, secretari de salut del CNJC, i va comptar amb la participació de la Dra. Anna Plaza, de la Unitat de Prevenció del Suïcidi de la Dreta de l’Eixample del Centre de Psicoteràpia de Barcelona; de la Dra. Aina Fernández Vidal i la Dra. Thais Tiana Sastre de la Unitat de Prevenció del Suïcidi de l’Hospital Sant Pau i Santa Creu; de Niobe Portero, activista d’Obertament; de Maria Torres, del Centre d’Higiene Mental Les Corts (CHMLC); i finalment, Cecília Borràs, Presidenta de l’Associació Després del Suïcidi-Associació de Supervivents (DSAS).

L’acte es va estructurar en tres grans blocs. En el primer, Anna Plaza i Aina Fernández Vidal van informar-nos sobre el suïcidi en adolescents i joves a Catalunya i el Sistema Públic de Salut. Ens van explicar com es poden preveure les conductes autodestructives i suïcides en els casos de joves, van mostrar-nos com detectar els punts de risc i van ensenyar-nos com fer un acompanyament a les víctimes.

La segona taula estava dedicada a les experiències en primera persona. Niobe Portero va relatar les seves vivències i ens va fer descobrir la clau per poder superar aquest tipus de situacions: saber demanar ajuda i tenir un entorn proper disposat a implicar-s’hi.

Per últim, el protagonisme en les darreres intervencions el va prendre la perspectiva social i comunitària i la salut emocional a través de les paraules de Maria Torres i Cecília Borràs.

Des del CNJC considerem que és de vital importància posar al centre del debat fenòmens com el suïcidi juvenil, que són invisibes però ahora tan colpidors i freqüents. Creiem que cal adoptar accions preventives no només en l’àmbit sanitari, sinó també acompanyades d’accions de prevenció social: reducció dels factors de risc i reforç dels factors de protecció d’adolescents i joves. És des de la societat civil i els governs que cal obrir el debat, treballar per acompanyar el dolor i caminar per construir vides dignes de ser viscudes.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.