24/01/2020

El vot als 16 anys, un pas més cap a la participació plena

Ahir dijous Jovent Republicà va presentar una proposició de reforma de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG), en favor de rebaixar l’edat mínima per votar als 16 anys.

L’ampliació del dret del sufragi al les persones de més de 16 anys és una reivindicació històrica del jovent associat de Catalunya, i en conseqüència, el CNJC hi hem donat suport activament i hem impulsat campanyes en diverses ocasions en aquest sentit.

Als 16 anys les persones joves han adquirit gran part dels seus drets i deures com a part de la ciutadania. No té cap sentit que no puguin exercir el seu dret a participar en la política i a decidir sobre les qüestions que afecten i condicionen les seves vides. D’altra banda, la rebaixa de l’edat del vot és fonamental per evitar la creixent marginació del jovent en la política davant el progressiu envelliment de la població.

Tanmateix, la reivindicació del vot als 16 s’ha de comprendre com un pas essencial i necessari en la direcció de garantir la participació del jovent. Cal entendre la participació -i no només la política- com un dret inalienable de qualsevol persona, tingui l'edat que tingui. La rebaixa de l’edat mínima per participar a les eleccions no és l'horitzó, sinó que tan sols és un pas més per avançar cap a la plena participació infantil i juvenil!

L’any 2018, en el marc de l’Àgora Jove vam compartir una sèrie de reflexions  experiències al voltant de la participació d'infants i joves, i de com entendre-la i dur-la a ter-me.

És la tercera vegada que es planteja una reforma electoral que inclou el jovent de 16 i 17 anys. El darrer cop, l’any 2016, la proposta presentada per Esquerra Republicana de Catalunya, va ser presentada al Congrés dels Diputats, però no es van arribar a iniciar els tràmits parlamentaris a causa de la manca d’una majoria i de la dissolució de la cambra en no aconseguir formar un govern.

Per últim, no hem d’oblidar que les persones joves no som l’únic col·lectiu que no tenim garantit el dret a la participació política, sinó que encara avui dia, a causa del racisme institucional, al voltant d’un 15% de la població de Catalunya no té garantit el dret a vot!
Per aquest motiu, contra el racisme, exigim també el #VotxTothom!

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.