22/03/2011

El CJB demana que les futures polítiques de joventut completin el Pla Jove 2006-2010

El Pla és el document que definia les polítiques de joventut de l'Ajuntament de Barcelona.
Aquest dimarts, el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) ha presentat als mitjans el seu “Informe de Valoració del Pla Jove 2006-2010” [v. document adjunt], un pla que és el document que ha marcat les polítiques públiques de joventut a Barcelona en els darrers 4 anys. S’ha presentat, doncs, la valoració que fa el Consell de l’actuació municipal en matèria de joventut.

La presentació, que s’ha realitzat a l’Espai Jove La Fontana, un dels nous equipaments juvenils completats durant el desenvolupament del Pla, ha anat a càrrec de Pau Gonzàlez, president del CJB. Durant la presentació, Gonzàlez ha argumentat que “des del Consell es valorava molt positivament el fet de tenir un document com el Pla Jove atès que havia estat consensuat amb el propi Consell i els joves hi havia pogut incidir i que, per tant, ara cal veure quines de les accions que no s’han pogut complementar han de ser incorporades en el nou document que reguli les polítiques de joventut a la ciutat”.

En la valoració del Consell es dibuixa la preocupant situació dels i les joves de Barcelona arran de la crisi. S’indica que en els darrers 4 anys l’atur juvenil a Barcelona s’ha incrementat en prop d’un 80% i que la taxa d’emancipació arreu de Catalunya ha baixat del 29,3% al 27%. Tot i que l’administració municipal té poques competències en aquest sentit, s’indica que el Pla Director de Joventut ha complert amb la majoria de mesures contemplades dedicades a la formació i ocupació i al foment de l’habitatge. També es recorda que en el moment del procés participatiu per a l’elaboració del Pla Director de Joventut res feia preveure que la situació de crisi pogués arribar a aquests nivells tant alarmants.

També s’indica que una de els principals apostes del pla Jove consistia en la creació d’una xarxa d’equipaments juvenils a la ciutat. Des del Consell es valora molt positivament que al 2008 s’aprovés un Pla d’Equipaments Juvenils de Barcelona, molt ambiciós, a completar entre el 2008 i el 2015. Tot i això, es recorda que en la primera fase del pla (2008-2011) només s’ha pogut assolir un 60% de les accions previstes en el Pla d’Equipaments per a aquest període i que per tant, resta un 40 per cent que caldrà desenvolupar en la segona fase. Des del CJB s’ha volgut fer èmfasi en que cal intentar posar al dia l’execució del pla per tal d’arribar al 2015 amb tot el Pla d’Equipaments completat.

Una altra de les qüestions que es destaquen més en l’informe és el suport a la tasca de les associacions juvenils. Des del Consell es valora molt positivament les mesures encaminades a potenciar el Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils de Barcelona (CRAJ) però es considera que encara hi ha moltes entitats, especialment de l’àmbit de l’associacionisme educatiu, que tenen problemes de locals i que hi ha massa dificultats per a portar la proposta participativa i d’implicació en la vida col·lectiva de les entitats juvenils als centres d’ensenyament. També s’ha reclamat més facilitats per tal que les entitats juvenils puguin fer servir l’espai públic per a desenvolupar-hi les seves activitats.
El document també repassa l’acció del Pla Jove pel que fa a salut, cohesió social, cultura i nit jove, sostenibilitat, mobilitat i pau i globalització justa.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.