19/12/2013

El CNJC considera el Pla d’implantació de la Garantia Juvenil presentat pel Ministeri una oportunitat perduda en la lluita contra l’atur juvenil

El Consell rebutja les recomanacions de l’OCDE que suggereixen abaratir encara més els acomiadaments i ampliar els períodes de proves.El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), juntament amb les entitats sindicals juvenils Acció Jove–Joves de CCOO i Avalot–Joves de la UGT de Catalunya, consideren el “Pla Nacional de la Implantació de la Garantia Juvenil en Espanya” presentat pel Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social us retrocés en els principis marcats per la Comissió Europea pel desenvolupament de la Garantia Juvenil i la lluita contra l’atur juvenil.

Aquest Pla, presentat ahir a les CCAA durant la Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals, desvirtua la Recomanació del Consell Europeu del passat mes d’abril, en la mesura que reinterpreta les mesures per combatre l’atur juvenil seleccionant un perfil concret de joves (mal definits al Pla com a NiNis) i deixant fora el col·lectiu de joves formats i sense feina, a més, no incorpora el diàleg amb els agents socials essencial per a la seva elaboració. Així mateix, el Pla no contempla una de les principals aportacions de la Garantia Juvenil, com és l’orientació professional personalitzada i integral, bàsica en el disseny dels projectes laborals i vitals dels i les joves.

A més a més, el desplegament del Pla i la distribució dels recursos no respecta la territorialització de la totalitat dels fons tal i com estava prevista.
Per tot això, el CNJC, juntament amb els sindicats joves que en formen part, insta al Govern català a pressionar l’executiu espanyol per tal que aquest retiri les mesures incloses al “Pla  Nacional de la Implantació de la Garantia Juvenil en Espanya” i comenci el diàleg social necessari amb els agents socials implicats per arribar a una veritable lluita contra l’atur i la precarietat juvenil. 

El CNJC considera imprescindible que el Govern central orienti la implementació de la Garantia Juvenil a la creació d’ocupació i a la millora dels processos formatius i de pràctiques. Demanem que es retiri el concepte “nini”, concepte criminalitzador i profundament insultant per la majoria de joves catalans i catalanes que no treballen perquè no troben feina i que ja tenen un nivell acadèmic més que demostrat.

El CNJC contra la recomanació de l’OCDE respecte la reforma laboral

En la mateixa direcció, el CNJC considera que, contràriament al que diu l’OCDE, la reforma laboral no contribueix a augmentar la contractació indefinida ni la flexibilitat interna. Tampoc no redueix els acomiadaments col·lectius ni modera els salaris.

A més, el CNJC es mostra en desacord en fer nous ajustos per abaratir l’acomiadament i ampliar els períodes de prova, tal com recomana l’OCDE.
 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.