Actualitat

17/10/2014

El CNJC demanem una consulta amb garanties pel 9N i cridem a recuperar el consens polític

Des del CNJC no estem satisfets amb la nova manera d’encarar la votació i no creiem que sigui la via adequada davant un tema d'aquesta transcendència.L'associacionisme juvenil hem reiterat en diverses ocasions la necessitat de resoldre el futur polític de Catalunya amb una votació sota una pregunta àmplia i inclusiva en què hi participin les persones majors de 16 anys.

Els darrers esdeveniments polítics han comportat un canvi respecte al plantejament inicial de la votació del 9 de novembre. Tot i que es mantenen la data i la pregunta, no es mantenen ni amb la fórmula ni amb el consens polític dels que gaudien fins fa pocs dies. Des del CNJC no estem satisfets amb la nova manera d’encarar la votació i no creiem que sigui la via adequada davant un tema d'aquesta transcendència.

Tot i això, no rebutgem el nou escenari, ja que creiem que permet una mobilització massiva el 9N si es recupera un important consens social i polític. Instem, doncs, a recuperar aquest consens per tornar a tenir l’ampli acord polític que ja teníem.

Demanem al Govern que es plantegi una consulta seriosa, en la que la població sigui degudament informada, amb garanties democràtiques i que compti amb la societat civil. També demanem que es treballi per la presència d'observadors internacionals que aportin legitimitat a la consulta i a l'exercici del dret a decidir.

Exigim al Govern que iniciï, immediatament, una potent campanya pública de debat entre les diverses opcions, així com una campanya institucional informativa i de foment de la participació. No entendríem que la consulta prevista pel 9 de novembre fos molt diferent de la consulta plantejada inicialment, com tampoc entendríem cap nova modificació del marc i format proposats. En moments de latent desafecció política, suspendre una votació en què la població és consultada, malgrat ser per una reiterada prohibició del Govern Espanyol, faria augmentar encara més la desconfiança política.

Els i les joves, que no vam participar del procés constituent nascut en la transició, creie més rellevant que mai conèixer quina és l’opinió dels catalans i catalanes, sense més demores. Hi tenim dret.

www.hitenimdret.cat

Subscriu-te!