27/02/2014

El CNJC denuncia la situació al Sàhara Occidental

Avui 27 de febrer es compleixen 38 anys de l’autoproclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica de 1976. Aprofitant la present represa de relacions entre la Unió de Joves de Saguia El Hamra i Río de Oro (UJSARIO) i el Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC), recordem avui 27 de Febrer el 38è aniversari de l’autoproclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica de 1976.

En aquest context, el CNJC:
 

  • Denuncia la violació del Dret Internacional que la Marxa Verda marroquina de 1975 i posterior ocupació del territori sahrauí suposà, un dia després que el Tribunal Internacional de Justícia de l’Haya dictaminés que no hi havia vincle de sobirania entre el Sàhara Occidental i el Marroc. En aquest sentit, el CNJC recorda a les autoritats internacionals l’actual paràlisi respecte la resolució del conflicte. El Sàhara Occidental és considerat encara territori per descolonitzar per les Nacions Unides, i la República Sahrauí no ha estat reconeguda com ha estat independent per cap país de la Unió Europea, incloent-hi Espanya, davant les evidents pressions polítiques i econòmiques del regne marroquí.

 

  • Reafirma la necessitat que es celebri un referèndum d’autodeterminació en què el poble sahrauí decideixi sobre el seu futur, tal com estableix el dret d’autodeterminació dels pobles reconegut a la Carta de les Nacions Unides, la resolució 1514 de Desembre de 1960 i posteriors resolucions de Nacions Unides.

 

  • Denuncia la il·legalitat internacional que el ‘Mur de la Vergonya’ suposa, mur de més de 2.000 quilòmetres que divideix el territori sahrauí, construït i vigilat per les autoritats marroquines com a dic de contenció de les guerrilles del Moviment d’Alliberament Nacional Sahrauí. En aquest context, el CNJC dóna suport a campanyes com ara la de la Plataforma Gritos Contra el Muro que permeten la progressiva visibilització d’un mur àmpliament desconegut per la comunitat internacional.

 

  • Apel·la als organismes internacionals a incloure mecanismes de monitoratge i seguiment de violacions dels drets humans en el marc de la Missió de Nacions Unides pel referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO).

 
Aprofitem, a més a més, per recordar que el CNJC està negociant la renovació del conveni de col·laboració amb l’UJSARIO, que en edicions anteriors havia inclòs línies de treball com ara intercanvis bilaterals entre les entitats, tasques de sensibilització respecte del conflicte saharauí, interlocució política i projectes en l’àmbit d’igualtat de gènere.
 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.