06/03/2017

El CNJC destaca la importància d'educar en la participació en el debat Ara és Demà

Cal passar de la participació en l’escola a l’escola participativa. Aquest va ser un dels temes que van plantejar les secretàries del CNJC, Marta Rosique i Mònica Torralba, en la tercera jornada de ponències convocada en el marc del procés de debat pel futur de l’educació a Catalunya, Ara és Demà.

La jornada, que es va celebrar el passat 4 de març, se centrava en el procés d’aprenentatge de l’alumnat, amb la intenció de recollir les seves opinions sobre el sistema educatiu d’avui. Per això mateix, el CNJC va compartir la ponència amb un grup d’alumnes de batxillerat de diversos instituts d’arreu de Catalunya.

Durant la ponència, el CNJC va posar en relleu la importància d’educar en la participació. Actualment, les escoles tenen una estructura molt jerarquitzada i un baix grau de democràcia interna als propis òrgans de decisió. En un context educatiu on impera un model individualista, cal establir espais que facilitin que l’alumnat participi i que aquesta participació sigui un motor de canvi social.
 

Durant la presentació el CNJC també va destacar el paper important que té el sistema educatiu per fomentar l’associacionisme i enfortir-lo. Cal vetllar perquè els infants, adolescents i les persones joves coneguin i es vinculin amb el moviment associatiu juvenil. Una bona manera perquè adquireixin competències com l'esperit crític, la consciència democràtica o l'autoorganització. Aptituds clau per prendre una actitud transformadora. Rosique i Torralba també van afirmar que els centres haurien de fer xarxa amb l’entorn i les administracions locals per incidir en les polítiques públiques del seu municipi.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.