09/06/2016

El CNJC donem suport a David Guàrdia i denunciem les males praxis policials

A la manifestació del passat 1 de maig de 2012, englobada dins de les mobilitzacions contra les retallades, es va produir una agressió i diverses vexacions al nostre company David Guàrdia, exvicepresident i secretari del CNJC (2014-2016), per part d’un grup d’agents de la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d'Esquadra. Tal com queda recollit en el vídeo enregistrat per un veí. (Enllaç)
 
Avui, dia 9 de juny de 2016, se celebra el judici contra l’agent Antonio G.M., acusat d’un delicte contra la integritat moral, un delicte de detenció il·legal i una falta de maltractament d’obra. Segons el vídeo publicat per El Periòdico de Catalunya on queda recollida bona part de l'actuació policial, els agents van actuar amb la cara coberta i sense el número TIP identificatiu visible, havent hagut de ser identificats amb posterioritat. Lamentablement, fins al moment no s’han depurat responsabilitats dins el cos de Mossos d’Esquadra i ja només resta la via judicial per, en darrera instància, condemnar aquesta agressió.
 
Aquesta actuació no és un fet aïllat, sinó més aviat -i per desgràcia- recurrent. En els darrers anys i mesos s’han produït nombroses actuacions que considerem desproporcionades per parts dels cossos policials (i en concret dels Mossos d’Esquadra), generant situacions de violència i vulneracions de drets humans. No es pot reprimir l’exercici del dret de reunió i manifestació com a drets fonamentals i inherents en qualsevol persona.
 
Per tot això, el CNJC donem suport al nostre company David Guàrdia, i demanem:
  • L’assumpció de responsabilitat penal per part de l’agent encausat per l’agressió i vexacions denunciades i de la pertinent responsabilitat subsidiària del cos de Mossos d’Esquadra, havent-se constatat males praxis en l’actuació policial del dia 1 de maig de 2012 i en la posterior investigació dels fets.
  • La introducció d'una major transparència com a base del model de cossos de seguretat, amb un control intern i extern més acurat que serveixi per garantir tant els drets de les persones i l'interès general com la credibilitat dels agents dels cossos de seguretat que no incorren en mala praxis. 
  • L’establiment d’un protocol intern en el sí dels cossos de seguretat per poder detectar actuacions i situacions de vulneració de drets i llibertats ciutadanes, i que permeti una investigació -en un període de temps raonable i amb garanties- a fi de poder esclarir les responsabilitats pertinents i ser conseqüents amb les mateixes.
 
 
Barcelona, 9 de juny de 2016
Documents adjunts 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.