21/10/2020

El CNJC exigeix al Senat que es posicioni a favor de l’edat del vot als 16 anys

El CNJC exigeix al Senat que es posicioni a favor de l’edat del vot als 16 anys, que suposaria un avenç en la democràcia del país.

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), plataforma plural i independent que representa el jovent organitzat català, instem als i les senadores a votar a favor de portar el debat al Congrés dels diputats amb l’objectiu de què es modifiqui la llei electoral per reduir l’edat mínima per votar als 16 anys.

Aquest dimecres 21 d’octubre de 2020 es sotmet a debat una reivindicació històrica dels moviments juvenils al senat, la rebaixa del dret a vot als 16 anys. Aquesta proposta, inclosa a l’acord de govern de PSOE i Unidas Podemos (punt 5.7 de l’acord de coalició), és una recomanació del Consell d’Europa a tots els estats membre, i, s’erigeix com una eina de participació clau per al futur de la nostra Democràcia. Per tant, demà els senadors i les senadores tenen a les seves mans la clau per obrir la porta a l'apoderament juvenil i a una societat més representativa i plena. 

Arran de la crisi provocada per la COVID-19 s’ha demostrat en diferents estudis que el col·lectiu jove ha estat el més afectat i el que ha sofert més precarització a nivell socioeconòmic. Hem estat les primeres a ser expulsades del mercat laboral a causa dels contractes temporals. 
A més, durant aquests mesos hem experimentat com el poder adult ens assenyalava, sense cap dada que ho recolzes, de ser les responsables de l’augment dels contagis, amb campanyes públiques on ens presentaven com a persones no compromeses socialment, quan vam ser nosaltres qui va posar en marxa xarxes de suport comunitari i altres iniciatives socials.

En aquest context de vulnerabilitat és més rellevant que mai poder apoderar-nos i prendre partit de decisions que afecten les nostres vides.

Des del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya considerem que aquesta proposta aprofundeix en els valors democràtics de la societat i és un pas endavant cap a una democràcia més participativa i plena.  En un Estat on les persones de 16 i 17 anys tenim responsabilitats civils, penals i laborals no té sentit que no puguem exercir el dret a vot. Aquesta rebaixa d’edat de vot situa a les joves al centre de l’agenda política i electoral, i, avança cap a un sistema polític més heterogeni i representatiu.

Vot als 16 anys, coherència i salut democràtica

Als 16 anys les persones joves han completat l’educació secundària obligatòria i adquirit gran part dels seus drets i deures com a ciutadanes –treballar, emancipar-se, casar-se i assumir responsabilitats penals-. L’adquisició d’aquests drets i deures implica el reconeixement de la capacitat intel·lectual, maduresa i coneixements bàsics per exercir-los i ser socialment responsables.

Davant d’aquestes evidències, el CNJC considera que la rebaixa de l’edat del sufragi és completament necessària i és fonamental a més per evitar la creixent marginació de la joventut en el procés polític davant del progressiu envelliment de la població. La proporció de joves a la societat és cada vegada menor, de manera que ampliar el cens amb les persones de 16 i 17 anys permetria aconseguir un major equilibri electoral i una major atenció als interessos i necessitats de les persones joves en les polítiques públiques.

D’altra banda, nombrosos estudis i experiències dutes a la pràctica demostren que la reducció de l’edat amb dret a vot fomenta per una banda l’interès per la política entre les persones joves i augmenta la motivació per participar activament en els processos de presa de decisió i en la vida democràtica. 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.