06/11/2014

El CNJC fem una crida als i les joves a participar el 9N

En aquest sentit, hem impulsat la campanya #hitenimdret.El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) fem una crida als i les joves a participar activament el 9 de novembre, tal com ho portem fent durant dies amb la campanya #hitenimdret, que hem impulsat.

L'associacionisme juvenil hem reiterat en diverses ocasions la necessitat de resoldre el futur polític de Catalunya amb una votació sota una pregunta àmplia i inclusiva en què participin les persones majors de 16 anys. Des del CNJC afirmem que el poble de Catalunya té caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà i donem suport a la Declaració de sobirania i del dret a decidir del poble de Catalunya, aprovada pel Parlament de Catalunya.

Els darrers esdeveniments polítics han comportat un canvi respecte al plantejament inicial de la votació del 9 de novembre. Des del CNJC no estem satisfets amb la nova manera d’encarar la votació i no creiem que sigui la via adequada davant un tema d'aquesta transcendència. Tot i això, no rebutgem el nou escenari, ja que creiem que permet una mobilització massiva el 9N. 

Celebrem que el 9N puguin participar les persones majors de 16 anys, tot i així, reivindiquem que aquest fet es faci extensiu a la resta de conteses electorals. La rebaixa de l’edat de vot als 16 anys és un mecanisme per a millorar la participació de les persones joves en els comicis i consultes, millorar l’educació en hàbits democràtics i cívics, així com també contribuir a situar les problemàtiques juvenils a l’agenda política.

La campanya #hitenimdret
La campanya #hitenimdret, que hem impulsat el CNJC, tenia com a objectiu fer pressió perquè se celebri la consulta del 9N, fomentar el vot jove i reclamar que els i les joves de 16 anys puguin votar a la consulta. La campanya ha constat d’un vídeo, una pàgina web, una roda de premsa i l’elaboració de material divers per a instituts, universitats, entitats i Punts d’Informació Juvenil (PIJ).

Suports internacionals
La campanya ha rebut el suport internacional del Fòrum Europeu de la Joventut, de l'European Liberal Youth (LYMEC), de l’International Federation of Liberal Youth (IFLRY), de la Federation of Young European Greens i del Consell Nacional de la Joventut de Portugal. També ha rebut el suport del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana (CJCV). 
En aquesta recta final, la campanya #hitenimdret ha demanat a les entitats del CNJC que escriguin articles expressant la seva opinió sobre el 9N. Els articles s’estan publicant al bloc i difonent a les xarxes socials.

Intervenció de la presidenta del CNJC, Núria Ramon a la darrera reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir
"Manifestar un cop mes el nostre compromis amb el dret a decidir com a forma d'expressio democratica i mecanisme de participacio per a coneixer l'opinio dels ciutadans i ciutadanes sobre qualsevol qüestio mes enlla de les eleccions cada 4 anys.
Destacar que malgrat el format en que es planteja el 9N no es el previst i desitjat inicialment, com hem expressat en d'altres ocasions, celebrem que sigui la Generalitat qui lideri l'organitzacio del 9N, aixo si, sempre amb la complicitat i el suport del mon civic, social, associatiu, i la participacio de tantissimes persones voluntaries. No hauriem entes que fos d'una altra manera.
Remarcar tambe que al llarg de la nostra campanya #hitenimdret hem fet arribar materials tant a les entitats juvenils, instituts i universitats per fomentar el vot jove i sobretot el vot de les persones entre 16 i 18 anys que podran votar per primera vegada i que no ens podem permetre el luxe que es quedin a casa, sobretot si és per manca d'informacio o per desconeixement.
Respecte la internacionalitzacio del 9N i la necessitat de traslladar el debat del dret a decidir mes enlla de Catalunya, linia de treball que compartim plenament, destacar que la nostra campanya ha rebut els suports de l'European Youth Forum, les organitzacions liberals LYMEC i IFLRY, la Federation of Young Europeen Greens i el CNJ Portugal, a mes del CJCV.
Aquests darrers dies, com ja vam dir a la darrera reunio d'aquesta taula, hem procurat fomentar el debat en el marc del bloc de la nostra web on les entitats juvenils que ho han volgut han expressat els seus matisos i opcions de vot.
Per ultim, manifestar que farem una darrera crida a la mobilitzacio i la participacio tant a les entitats com a les persones joves en general perque el 9N sigui tot un exit i perque, com diu la nostra campanya, hi tenim dret!"
 

* Web de la campanya

* Bloc de la campanya.

Vídeo de la campanya.

Cartes de suport:

* Carta de suport del Consell Nacional de la Joventut de Portugal (llegir).

* Carta de suport de l'European Liberal Youth (LYMEC) (llegir).

* Carta de suport de l’International Federation of Liberal Youth (IFLRY) (llegir)

* Carta de suport del Fòrum Europeu de la Joventut (llegir)

* Carta de suport de la Federation of Young European Greens (llegir)

* Notícia al diari ARA (llegir)

Impacte presentació de la campanya:

* Diari ARA (llegir)

* La Vanguardia (llegir)

* Agència Catalana de Notícies (llegir)

* Europa Press (llegir)

* VilaWeb (llegir)

* Aldia.cat (Europa Press) (llegir)

* Adolescents.cat (Nació Digital) (llegir)

* ABC (llegir)
 

 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.