07/07/2021

El CNJC i 900 adolescents activem l’energia transformadora del país

25 adolescents adormides i dues talleristes que es veuen per primer cop, estan un minut en silenci sense dir-se res. Després d’aquest moment tens, es llença la pregunta a l’aire: “Aquest minut on ningú ha parlat, heu estat participant?”. Aquesta pregunta genera murmuris i respostes diverses que porten a preguntar-nos sobre la transformació social i el paper de les persones joves en aquesta. Aquesta situació l’hem repetit fins a 42 vegades des del passat gener fins al més de juny cada cop que hem començat un dels tallers Activem l’Energia Transformadora. 

Ha acabat el curs escolar i, per tant, també els tallers d’enguany sobre participació i associacionisme juvenil que hem organitzat des del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i la Diputació de Barcelona. En total, tanquem aquest curs 2020 - 21 amb 42 tallers, a 16 municipis de la província i a més de 900 alumnes de secundària, que han format part d’aquest projecte que hem anomenat “Activem l’energia transformadora!” i pel qual hem volgut apropar la participació a les joves, a través de potenciar diferents habilitats i coneixements, ja inherents en les joves. 

"M’ha agradat el fet de ser més conscient dels meu actes, es a dir, saber que encara que no ho pensi (per la edat o qualsevol altre raó) puc fer coses per canviar situacions que no m’agraden. I que si em sento malament, o sento algo que no m’agrada, pensar en que puc fer per canviar-ho ja que li haig de donar més importància al meu benestar. Això no ho havia pensat abans i gràcies a aquest taller si." Aquesta és la valoració que feia una alumna de l’institut de Malgrat de Mar, i que ens ha ensenyat que els tallers han tingut una immillorable rebuda i han estat molt ben valorats per l'alumnat que els han protagonitzat. Però no només les joves n’han tret profit. Per a l’equip del CNJC també han suposat un gran aprenentatge. La perspectiva que han aportat els i les joves al llarg de tots els tallers permet al Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i al conjunt de l’associacionisme català seguir definint les línies d’actuació necessàries per caminar cap a una participació real i transformadora.

A més a més, aquests tallers suposen un avenç important en matèria d'educació en la participació. La possibilitat de parlar d’associacionisme i incloure aquesta qüestió en l'educació formal posa en valor aquest model, que és imprescindible per tenir una ciutadania crítica i compromesa amb el país.

Per últim, no podem fer res més que agrair i visibilitzar la feina de l’equip de formadores del CNJC, qui ha preparat el contingut, la metodologia necessària i ha executat aquesta quarantena de tallers arreu de la província de Barcelona.

En definitiva, des del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya estem molt satisfetes amb el resultat del projecte “Activem l’energia transformadora” i ja podem anunciar que l’any que ve en seguirem fent! Esperem que aviat pugui ser extensible a la resta del país i que aquest projecte defineixi un precedent sobre la importància d’incloure l’educació en la participació l’etapa formativa de les joves i les doti d’eines per activar l’esperit crític i associatiu.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.