02/06/2014

El CNJC, per l’abolició de la monarquia

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) davant la notícia de l’abdicació del Rei Joan Carles I, reclamem que s'aprofiti l’oportunitat per avançar cap a l’abolició de la monarquia i per acabar amb els privilegis de què gaudeix la Casa Reial, i així establir una democràcia més plena.El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) davant la notícia de l’abdicació del Rei Joan Carles I, reclamem que s'aprofiti l’oportunitat per avançar cap a l’abolició de la monarquia i per acabar amb els privilegis de què gaudeix la Casa Reial, i així establir una democràcia més plena.
 
El CNJC a la seva 34a Assemblea General Ordinària de març de 2012 ja va aprovar la resolució “Construïm ciutadania, esdevenim ciutadans”, en la qual es demana l’abolició de la monarquia, perquè considerem que aquesta forma de govern queda al marge del sistema democràtic.
 
Des del CNJC defensem el dret a decidir dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. És en aquest marc que el CNJC ha defensat en els darrers anys la millora dels mecanismes de participació institucional, incrementant la transparència, els processos participatius, la implicació de la societat civil organitzada en la presa de decisions i l’establiment de noves eines com els referèndums i les consultes sobre aquelles qüestions més transcendentals com puguin ser l’estatus polític i el model d’estat i societat.
 
S’ha de tenir en compte que el rei és el cap d’estat a partir d’un privilegi que no emana de la voluntat popular, un càrrec que no pot ser escollit democràticament per la ciutadania i que, per tant, només pot ser exercit per les persones que pertanyen a una determinada família que ocupen el càrrec de forma hereditària. A més, en el cas de l’estat espanyol, l’actual cap d’estat fou designat pel règim franquista, reinstaurant una institució ja superada, i que es consolidà amb l’aprovació de la Constitució de 1978. També és important tenir en compte que els i les joves no vam ser partícips del procés constituent que ens ha dut a l'actual model territorial i social.
 
El moviment associatiu juvenil estem compromesos amb els valors republicans. Tot i que l’abolició de la monarquia no és l’únic element necessari per la construcció d’una societat més democràtica, sí que constituiria una fita simbòlica cap a una societat més justa i més igualitària i seria entesa com un pas més cap a la regeneració democràtica.
 
Per tot això, des del CNJC cridem a la mobilització i participació en les concentracions que tindran lloc avui a les 20h als municipis del país.
 
 
 

Documents adjunts 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.