Actualitat

05/12/2014

El CNJC lamenta que 1.900 estudiants es quedin sense beca Mobint per al curs 2014-2015

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) considera un acte d’irresponsabilitat política del Govern de la Generalitat de Catalunya no informar als i les estudiants que van sol·licitar les beques Mobint de la denegació de l’ajut abans d’iniciar l’estada acadèmica a l’estranger.
 

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) considera un acte d’irresponsabilitat política del Govern de la Generalitat de Catalunya no informar als i les estudiants que van sol·licitar les beques Mobint de la denegació de l’ajut abans d’iniciar l’estada acadèmica a l’estranger.

Malgrat que 2.003 estudiants universitaris rebran per al curs 2014-2015 (103 persones més que el curs anterior) l’ajut a la mobilitat internacional, uns 1900 n’han quedat exclosos perquè no han arribat a la puntuació de tall (62.84) requerida a la segona fase.

La convocatòria Mobint, finançada per la Secretaria d’Universitats i Recerca i gestionada per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR),  suposa un ajut complementari pels estudiants universitaris que han obtingut una estada acadèmica de mobilitat dins el programa Erasmus.

Aquest any, el Ministeri d’Educació ha endurit els criteris d’admissió per accedir a les beques del programa Erasmus i ha destinat 16 milions d’euros menys que en la convocatòria del 2013. Aquesta retallada pressupostària justifica encara més la necessitat de dependre d’ajuts complementaris com per exemple les beques Mobint i visibilitza la decadència i la precarietat estructural que pateix el sistema de beques Erasmus actual.

Tot i que el programa s’ha dotat de més de 2,1 milions d’euros (una quantitat superior a la de l’any 2013) per aquesta convocatòria, no s’han atès els prop de 2000 estudiants que no superaven la nota de tall més els 500 restants que no complien els requisits de la convocatòria.  

La denegació dels ajuts complementaris de les beques Mobint deixa als i les  estudiants que han marxat d’estada acadèmica a l’estranger, sense coneixement previ de què no se’ls atorgarien les beques, en una situació de desprotecció i vulnerabilitat econòmica que els podria suposar la interrupció del programa.

Davant d’aquesta situació el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya exposa les següents consideracions:
 

  • Lamentem que 1.900 estudiants es quedin sense beca Mobint per al curs 2014-2015.
  • Lamentem que no s’informés als i les estudiants que no se’ls concediria la beca Mobint abans d’iniciar l’estada acadèmica a l’estranger.
  • Demanem que les beques Mobint es resolguin abans de començar els programes de mobilitat internacional per tal que els i les estudiants puguin fer una previsió econòmica.
  • Sol·licitem que les beques del Programa Erasmus tinguin la dotació econòmica suficient perquè no sigui necessari que els i les estudiants recorrin als ajuts complementaris.
  • Demanem suport econòmic amb caràcter d’urgència i de forma excepcional per part de la Generalitat per a tots els i les estudiants que es troben a l’estranger fent una estada acadèmica  i que no es beneficiaran de la beca Mobint per tal de garantir la continuïtat del seu programa de mobilitat internacional.
  • Reivindiquem un sistema de beques just, amb continuïtat i garanties perquè la realització d’una estada Erasmus en un país europeu sigui una oportunitat real a la qual pugui accedir tota la joventut catalana.

Barcelona, 5 de desembre de 2014.

Subscriu-te!