10/06/2015

El CNJC oferim formació per treballar la perspectiva de gènere a les associacions juvenils mitjançant un conveni amb l'ICD

El pròxim mes d’octubre, Barcelona i Badalona acolliran dues formacions sobre aquesta temàtica.La presidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), Núria Ramon, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, han signat avui un conveni de col·laboració per a la realització enguany de dues formacions sobre gènere adreçades a joves i persones tècniques de l’àmbit de l’associacionisme juvenil. L'objectiu és dotar d’eines a les entitats d’aquest sector perquè impulsin l’equitat de gènere en les seves actuacions, així com la lluita contra la violència masclista.

La inclusió de la perspectiva de gènere en el moviment associatiu ha estat un dels objectius del CNJC els darrers anys i des del 2010 en el marc d’aquest conveni amb l’ICD s’han dut a terme diferents formacions arreu del territori català, per afavorir el treball per la igualtat de gènere en el moviment associatiu juvenil. Així doncs, s’han fet s’han dut a terme cursos a la ciutat de Barcelona, Lleida, Sant Feliu de Guíxols i Blanes.

A l’edició d’enguany; les dues formacions que s’oferiran són: "Mirades Creuades: joventut, gènere i interculturalitat", que tindrà lloc a Barcelona els dies 7, 14 i 21 d'octubre, i "Perspectiva de gènere i moviment associatiu”, que es desenvoluparà al Consell de Joventut de Badalona el 10 d'octubre. Els cursos, seran impartits per l’Associació Candela i pel Centre d’Estudis Africans i Interculturals.

Aquesta actuació s’emmarca en el Pla estratègic de polítiques de dones 2012-2015 del Govern de la Generalitat de Catalunya. És un objectiu d’aquest Pla incrementar les actuacions per aconseguir la plena igualtat d’oportunitats entre dones i homes en el conjunt de la societat catalana, en tots els àmbits i en tots els sectors, i millorar els mecanismes per prevenir, detectar i eradicar la violència masclista. Són objectius del CNJC la incorporació de la perspectiva de gènere a les entitats juvenils, el treball en favor de la igualtat efectiva entre homes i dones, i la lluita contra la violència de gènere.

Les organitzacions juvenils considerem que la perspectiva de gènere ha d’esdevenir una eina de transformació social i de les pròpies entitats. Així doncs, és molt important que comptin amb recursos per a la millora de la igualtat dins i fora dels seus espais de treball.

La nostra tasca és la de sensibilitzar i actuar en aquest sentit. Això implica, fomentar la paritat en l’estructura, incloure una política de gènere específica vinculada a actuacions, posicionaments, i pressupostos, així com revalorar l’experiència i les aportacions de les dones a la societat en general, i a les associacions juvenils en particular. Sense oblidar, la importància de treballar per eradicar altres possibles discriminacions com poden ser de classe, d’ètnia i per orientació sexual o identitat de gènere.

Avui dia observem que les entitats juvenils no disposen dels recursos necessaris per fer front a aquestes qüestions, tant a nivell de funcionament intern com a nivell extern, i que els manquen mecanismes per a fer front a les situacions del dia a dia. Des del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) continuarem treballant per tal d’apoderar a les entitats juvenils en aquesta matèria.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.