12/07/2019

El Parlament es compromet a lluitar contra el suïcidi juvenil

Ahir dijous, durant el ple del Parlament de Catalunya, es va aprovar per unanimitat una moció sobre la salut mental i la prevenció del suïcidi juvenil amb un total de 129 vots a favor.

La moció, presentada a la cambra pel Grup Republicà, i esmenada conjuntament pel Partit dels Socialistes de Catalunya, Catalunya En Comú i Ciutadans, és un pas endavant per combatre la que és avui dia la primera causa de mort entre el jovent a casa nostra. El document insta el Govern a treballar per una millor coordinació entre les diferents institucions sanitàries -en especial pel que fa als Centres de Salut Mental (CSM) Infantil i Juvenil i els d’Adults-, incorpora la perspectiva juvenil i de gènere tant en l’àmbit de la salut com en el de l’educació, convida a les entitats socials a participar dels programes de prevenció, posa l’accent en aconseguir l’equilibri territorial actualment absent pel que fa als serveis, i inclou l’educació emocional a les escoles com a factor clau per a la prevenció del fenomen.

El debat d’ahir al Parlament és un primer resultat d’un procés d’incidència política del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya per tal de plantar cara al suïcidi juvenil i contribuir a la desestigmatització de la salut mental. El passat mes de juny vam aconseguir que es dugués a terme una sessió monogràfica sobre la temàtica, en el marc de la Comissió de Polítiques de Joventut del Parlament, on vam poder comparèixer i exposar el punt de vista juvenil, així com el de les entitats que treballen a fons la qüestió. 

Esperem que els consensos als quals va arribar ahir el Parlament, per part de tots els grups polítics de la cambra, no signifiquin únicament una declaració de bones intencions, sinó que els compromisos deixin de ser simbòlics i es materialitzin en l’acció del Govern i el dia a dia de l’oposició per tal de garantir unes polítiques públiques efectives que abordin el fenomen del suïcidi juvenil. El CNJC ens encarregarem de fer el seguiment dels següents passos des de ben a prop i vetllarem per recordar, sempre que sigui necessari, els acords presos al ple del Parlament.

Tot això no hagués estat possible sense la feinada de les diferents entitats com l’Associació de Supervivents Després del Suïcidi, Obertament o la Federació de Salut Mental de Catalunya.

Podeu visualitzar el debat del Parlament en el vídeo que trobareu a continuació:

Notícies relacionades:

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.