10/10/2019

El Suïcidi als mitjans: Dia Mundial de la Salut Mental

En el Dia Mundial de la Salut Mental, la Federació de Salut Mental de Catalunya aborda la problemàtica del suïcidi a través de la campanya “Parlar i escoltar salva vides”. Com ja explicàvem a la guia “Encarem el Suïcidi Juvenil”, el suïcidi no és sempre conseqüència d’un trastorn de salut mental, ja que és un fenomen multifactorial, però segons dades d’iFightDepression, el 90% de les persones que es treuen la vida presenten una afectació de la salut mental prèvia.

El passat mes de setembre, publicàvem un conjunt de 10 mesures per prevenir el fenomen del suïcidi entre el jovent, que responien a tres grans àmbits d’actuació: l’educació emocional, el sistema de salut públic i la comunicació. Coincidint també amb la presentació de l’informe “El suïcidi als mitjans” a càrrec d’Obertament, des del CNJC hem decidit aprofundir en aquesta qüestió.

Campanyes de sensibilització
Sovint observem que les institucions duen a terme campanyes públiques de sensibilització per tal d’incidir en problemàtiques de la salut: tabaquisme, consum de drogues, violències masclistes, o fins i tot, accidents de trànsit. Resulta que el suïcidi juvenil és la primera causa de mort entre el jovent, just per sobre els accidents, però no s’observen campanyes de sensibilització enfocades a la prevenció del suïcidi.

Precisament, un dels grans aliats del fenomen del suïcidi és la invisibilització i l’estigmatització. Per aquest motiu, és necessari que des de les institucions públiques es comenci a abordar el suïcidi com una problemàtica social i col·lectiva i es desenvolupin campanyes de prevenció i sensibilització en aquest sentit.

Tractament dels mitjans
És indispensable que els mitjans de comunicació comptin amb recursos i formacions per sensibilitzar i adequar un bon tractament informatiu sobre el fenomen, que fugi dels sensacionalismes i abordi l’arrel social del problema. Cal involucrar els mitjans per fomentar la declaració responsable del suïcidi i crear consciència social sobre la problemàtica. 

Cada cop es parla més del suïcidi als mitjans. Tanmateix, la premsa sovint presenta grans dificultats per explicar o abordar la temàtica, i encara més a l’hora de tractar-ho des de la perspectiva juvenil. És habitual llegir articles sobre el suïcidi on s’expliquen mètodes per treure’s la vida, explicitar accions autolítiques o abordar fenòmens com l’assetjament escolar des d’una visió sensasionalista. Per això calen iniciatives que ajudin els professionals de la informació a saber com participar d’aquesta prevenció col·lectiva del suïcidi.

Les conclusions de l’informe d’Obertament, apunten a que és necessari reforçar als mitjans la visibilització de les veus de supervivents del suïcidi, així com assenyalar les mancances del sistema de salut pública i l’exclusió social. També mostren com el suïcidi és molt freqüent en certs col·lectius vulnerables (persones grans, presons) i les seves realitats són completament silenciades. De la mateixa manera, l’entitat que treballa per desestigmatitzar la salut mental, dóna un seguit de recomanacions amb l’objectiu de guiar a periodistes i professionals de la comunicació sobre com enfocar el fenomen pel que fa al to dels articles i reportatges, a l’estil periodístic i a com relatar les històries en primera persona. Més informació sobre l’informe aquí.

 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.