22/02/2017

Ens plantem davant les bretxes de gènere, #CosimLaBretxa!

Avui les dones han hagut de treballar 53 dies de més per cobrar el mateix que els homes al 2016. Aquesta afirmació tant taxativa posa de manifest la greu i profunda bretxa salarial que pateixen les dones al mercat laboral. Ara bé, també volem visbilitzar que la bretxa salarial no és una desigualtat aïllada, sinó que és la conseqüència d'un seguit de causes estructurals derivades d'una societat amb valors patriarcals i de la cultura sexista encara vigent. Alguns exemples d’aquestes causes són les desiguals baixes per maternitat i paternitat o la infravaloració social i la pitjor remuneració dels sectors feminitzats… Així doncs, la bretxa salarial va acompanyada d’altres desigualtats que, totes juntes, exemplifiquen no només un mercat laboral injust i desigual, sinó un sistema econòmic que es fonamenta en el patriarcat i que genera desigualtats de gènere.

És així com les dones ocupen les feines més precàries i menys remunerades, el conegut terra enganxós; i a la vegada tenen dificultats per poder accedir a posicions de lideratge i responsabilitat amb salaris superiors, o altrament dit, el sostre de vidre. Aquesta realitat ens porta a la necessitat de tendir cap a nous models econòmics, on d’una banda es redueixi la relació salarial 1:12 per tal de reduir la bretxa salarial entre homes i dones i també entre les classes socials i sobretot, de tendir cap a nous models d’economia on la reproducció, les cures i el planeta es posin al centre de l’economia i no només la producció.

El dia per la igualtat salarial, o com és conegut en anglès, Equal Pay Day, ens serveix per posar de manifest l’existent bretxa salarial, però alhora, ens permet visibilitzar les desigualtats que encara existeixen tant a nivell laboral com també a les llars, als espais de representació i visibilitat, etc. Per aquest motiu, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya llancem avui,  dia per la igualtat salarial, la campanya #CosimLaBretxa que finalitzarà el 8 de març, Dia de la dona treballadora. Amb aquesta campanya, volem denunciar la bretxa salarial i al mateix temps visibilitzar les altres bretxes de gènere que generen desigualtats inacceptables dia rere dia.

Al llarg d’aquestes setmanes, el CNJC publicarem diferents infografies per evidenciar i denunciar les diferents bretxes de gènere. Exposarem les seves causes, els seus efectes i també posarem de manifest les bretxes existents a nivell d'estudis i a l’associacionisme juvenil. Aquest 8 de març volem reivindicar més que mai l’economia feminista com a alternativa al sistema actual i com a mitjà per trencar amb les desigualtats actuals. Estem preparant un material amb l'Associació Matriu enfocat 100% a les entitats i col·lectius juvenils. 

Us convidem a participar de la campanya #CosimLaBretxa compartint, aprofitant i fent-vos vostres les infografies i materials que difondrem durant aquestes setmanes. Ens ajudeu a sensibilitzar i segellar tant la bretxa salarial com totes les altres bretxes de gènere?

           

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.