13/11/2019

“El racisme desgasta molt, perquè el vius les 24 hores del dia”

El CNJC hem entregat el Premi 1%, per a projectes associatius que treballen per a la justícia global, al Sindicat Popular de Venedors Ambulants (manters) i a SOS Racisme Catalunya. Enguany, l’edició del premi estava encarada a la lluita contra el racisme i la defensa de les persones migrades i/o racialitzades com a titulars de drets. L’entrega dels guardons s’ha desenvolupat en el marc del Comitè Executiu del CNJC, celebrat el passat dissabte a Barcelona.

Per un costat, SOS Racisme Catalunya ha obtingut el premi per a la campanya de visibilització #AixòÉsRacisme, que té per objectiu lluitar contra la invisibilització de les discriminacions racistes i donar eines per combatre-les. Per l’altre, el Sindicat de Manters, ha estat premiat pel projecte Top Manta, una marca de roba “legal” feta per “persones il·legals” que pretén aturar la criminalització del col·lectiu dels manters i obtenir recursos per tal que els venedors ambulants puguin sortir de la precarietat amb la que es troben al carrer i lluitar contra les violències policials.

Conversem amb Marcel Alcántara (M.A.) de SOS Racisme i amb Aziz Faye (A.F.), portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants.

Com contribueix el vostre projecte a la lluita contra el racisme?
M.A.: El nostre projecte serveix per donar veu al jovent, blanc però sobretot al jovent no blanc. Mitjançant la visibilització del racisme que patim dia a dia, això ens permet crear un vocabulari nou, un nou punt de vista que, a través de noves narratives i canals l’estenem al conjunt de la societat. A vegades pensem que l’activisme és accessible a tothom, però molta gent no pot entendre sempre els conceptes que utilitzem ni les nostres paraules.
A.F.: En el nostre cas el que fem és donar veu i visibilitzar la violència que patim, perquè fins ara, als manters ens passava qualsevol cosa al carrer i ningú deia res. Era com si fóssim animals, o pedres… Des que ens hem organitzat, hem començat a gravar i a visibilitzar els abusos policials i a denunciar-los. Fins aleshores, els manters pensàvem que aquesta violència policial era quelcom normal, que un policia té dret a pegar-nos i tancar-nos al calabós com si res. Ara, hem pogut mostrar als nostres companys que allò que estava passant no era normal ni legal. Al principi, ens feia por denunciar-ho, perquè sabíem que no portaria a enlloc. Nosaltres el que fem és explicar-ho i crear consciència que allò no era legal ni normal i que calia eliminar-ho.

 

"És la primera vegada en molt temps que se’ns permet
ser els protagonistes de la nostra pròpia història"
Aziz Faye

‘Legal clothes, illegal people’: en què innova Top Manta?
A.F.: Precisament, tenim un discurs que és nou. És la primera vegada en molt temps que se’ns permet ser els protagonistes de la nostra pròpia història. Expliquem les nostres experiències en primera persona, cosa que fins ara no podíem fer. L’eslògan de “roba legal feta per gent il·legal” ajuda a entendre que realment les persones que estan fabricant aquest material tenen dificultats, que no tenen les possibilitats que haurien de tenir per poder formar part d’aquesta societat. I tot i així, nosaltres estem resistint, i creiem que tenim la capacitat de formar part del desenvolupament d’aquesta societat, i és el que estem fent! Estem aconseguint un recolzament social que mai haguéssim imaginat. El fet que siguem nosaltres qui haguem creat aquest col·lectiu és molt important, no depenem de ningú.

A l’acció “Canvia de pell” utilitzeu la realitat virtual...
M.A.: Des de SOS Racisme ens hem adaptat a les noves formes de consum i a les noves maneres de comunicar. L’activisme social actualment treballa amb imatges, amb xarxes i nous mitjans. Combinem accions al carrer i noves narratives audiovisuals, més visibles i atractives, per tal de fer-nos entendre i explicar les nostres experiències a tothom.

"Com pot ser que es negui una cosa tan essencial en una democràcia
com el dret a vot?"
Marcel Alcántara

Com veieu el futur dels vostres projectes?
A.F.: Hem de treballar molt per a que això avanci. L’horitzó que tenim és que el projecte no només arribi a manters, sinó que també pugui ajudar a aquelles persones que no són manters, però que també estan patint les mateixes violències, persones racialitzades que estan buscant la manera d’entrar al mercat laboral i no tenen la possibilitat. Volem que totes aquestes persones també tinguin la possibilitat de sumar-se a la nostra lluita, perquè creiem que s’ha d’ampliar. Fins ara, som molt poques persones que estem treballant-hi i volem fer més gran el projecte. Tenim ganes d’obrir una escoleta on podríem ensenyar la llengua (castellà, català), fer orientació a les persones que tot just acaben d’arribar… És molta feina! Necessitem també formar-nos per poder gestionar tot això, i per aquest motiu necessitem ajuda! 
M.A.: El futur del projecte anirà de la mà de les problemàtiques que anem patint i de la situació social del racisme. El nostre grup de treball funciona a partir dels dubtes i les experiències pròpies, aleshores, anem treballant en funció d’aquestes. Expliquem els conceptes i en fem difusió: el privilegi blanc, el discursos d’odi… Amb les eleccions també lluitem pel dret a vot de les persones migrades. Com pot ser que es negui una cosa tan essencial en una democràcia com el dret a vot?

Quins són els avantatges i els impediments amb els que han topat els vostres projectes?
A.F.: Simplement crec que la nostra victòria és que ara les persones són molt més lliures. El fruit actual de Top Manta és que les persones ara entenen perfectament el sistema colonial on vivim i saben perfectament que s’ha de lluitar per canviar-lo. Hem deixat de normalitzar les violències que patíem. El problema és que no tenim recursos. La majoria de companys per poder participar del projecte, han de deixar de vendre al carrer. I això és molt difícil de superar. Per això necessitem ajudar-los econòmicament, perquè ho puguin deixar i s’afiliïn al projecte. Necessitem molta gent, l’any que ve obrirem un taller molt gran, on fabricarem tots els productes que fins ara estàvem comprant a altres comerciants: nosaltres cosirem, farem la serigrafia...
M.A.: Aquest projecte ens ha permès poder fer sentir la nostra pròpia veu, però també poder escoltar-ne d’altres i compartir experiències sobre el racisme. La gent blanca comença a entendre que lluitar contra el racisme implica també un treball individual de deconstrucció, i això alhora representa un gran inconvenient. Perquè la lluita contra el racisme és molt desgastant, molt cansada, perquè el vivim les 24 hores del dia. Són processos de treball que cal encarar.

"Per molt petit que sigui, les petites coses poden canviar el món"
Aziz Faye

Són ambiciosos els projectes?
A.F.: És molt important no minimitzar allò que estem fent. Per molt petit que sigui, les petites coses poden canviar el món. Crec que això ho hem de tenir molt clar. Eduardo Galeano deia que “molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot arribar a canviar el món”. Les petites coses són importants, no les minimitzem.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.