11/04/2011

Escoltes catalans segueix fent "La Murga" pel dret a un habitatge digne

El 16 d’abril comença la 15a edició del camp de treball, amb l’objectiu de sensibilitzar els joves sobre el 4t Món a Barcelona.
L’arribada de les vacances escolars de primavera és sinònim de l’inici de La Murga, el projecte de cooperació amb el 4t Món que Escoltes Catalans duu a terme a Barcelona des de fa 15 anys. Aquest any tindrà lloc del 16 al 20 d’abril. El Projecte La Murga és una proposta de l’Àrea de Cooperació d’Escoltes Catalans pensada per sensibilitzar sobre el dret a un habitatge digne. El camp d’actuació és el districte de Ciutat Vella de Barcelona.

El projecte està estructurat en format de camp de treball. L’equip de La Murga, format per voluntaris d’Escoltes Catalans, s’encarrega d’organitzar el camp. Els participants són joves membres dels agrupaments de l’Associació, concretament de les unitats de Pioners (15-17 anys) i Clan (18 anys).  Aquest any hi participen l’Agrupament Escolta (AE) El Pi de Les Corts (Les Corts, Barcelona), l’AE Guspira (Rubí, Vallès Occ), l’AE Intayllú (Vilassar de Mar, Maresme) i l’AE Mintaka (Teià, Maresme). Entre tots, seran més de quaranta joves que durant el dia es distribuiran per equips repartits per diferents pisos i per la nit dormiran a l’Escola Baixeres.

Aprendre, actuar i sensibilitzar
El projecte té un doble objectiu: per una banda conèixer les causes del 4t Món i per l’altra pal·liar-ne les conseqüències. Pel que fa al primer objectiu es duu a terme a través de jornades de formació i conscienciació sobre el 4t Món, i respecte al segon es realitzen tasques de rehabilitació i manteniment de pisos en males condicions d’habitabilitat. Aquests són assignats pels Serveis Socials del Barri Gòtic de Barcelona. Però la importància no es troba només en les tasques de rehabilitació (pintura, reparacions, recollida de mobles vells...). Es troba, sobretot, en la convivència que, durant els cinc dies que dura el camp, els joves duen a terme amb els habitants dels pisos, coneixenent les seves històries i condicions de vida actuals i compartint els seus projectes. D’aquest manera, es busca generar una actitud crítica en les i les joves participants sobre les condicions de vida de molta gent que viu en els barris més degradats de les nostres ciutats, amb la intenció de desemmascarar els mecanismes negatius que generen la problemàtica.   

 
Un projecte amb una llarga trajectòria
Des de fa 15 anys, més de 600 joves han cooperat amb el 4t Món a través del projecte de La Murga. En aquest temps s’han rehabilitat una trentena de pisos. Actualment, el projecte consta de 3 camps de treball; un a la primavera amb membres de l’associació i dos a l’estiu, reconeguts per la Direcció General de Joventut com a camps de treball internacionals i que estan gestionats per la Fundació Escolta Josep Carol dins de la campanya EstiuJove amb el nom de Coopera amb Barcelona.

2011: La Murga estrena blog i arriba a Lleida
Aquest any serà una data recordada en la història d’aquest camp de treball, ja que es viuran dues grans novetats. Per una banda, s’està treballant per estendre el projecte a altres municipis catalans amb presència d’agrupaments d’EC i amb característiques similars a les de Ciutat Vella de Barcelona. Principalment, s’espera traslladar a Lleida una de les dues edicions de l’estiu, concretament amb menors de 18 anys catalans. Serà al Casc Antic, que presenta unes característiques similars al Barri Gòtic de Barcelona.

I d’altra banda, aquest 2011 s’estrena també el Blog de la Murga, un espai interactiu allotjat al web d’Escoltes Catalans amb l’objectiu de dinamitzar virtualment el camp i generar recursos. La part més destacada és el Diari de La Murga, que escriuran i enriquiran amb fotos els propis participants durant el camp. L’adreça és www.escoltes.org/cooperacio/lamurga.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.