14/11/2016

Instem al Parlament a abordar la problemàtica del suïcidi juvenil

Les entitats membres del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya aproven la resolució presentada pel secretariat i que proposa, entre altres, promoure la recerca en el camp de la prevenció i fer un seguiment específic del suïcidi entre el col·lectiu jove. Durant el Comitè Executiu de dissabte també es va aprovar seguir incidint políticament per aconseguir una solució eficaç i sostenible al problema d’accés a l’habitatge.

La resolució "Trenquem tabús, parlem de suïcidi" insta a les principals administracions catalanes a incorporar la prevenció del suïcidi juvenil com una qüestió prioritària. A través d'aquesta resolució, les entitats membres del CNJC demanen, entre altres, propiciar un marc de discussió parlamentària, crear una taula executiva per abordar aquesta problemàtica, destinar recursos i promoure la recerca en el camp de la prevenció, assegurar el desglossament per edats de les dades d’actuacions del Codi Risc de Suïcidi i realitzar un seguiment específic del suïcidi juvenil a través del mateix Codi Risc. 

Un suïcidi juvenil cada 5 dies
El suïcidi ja és la primera causa de mort entre les persones joves de 24 a 35 anys i una de les primeres en edats inferiors. Davant d’aquesta realitat, el CNJC hem iniciat una línia de treball per sensibilitzar entorn a la problemàtica del suïcidi juvenil i dotar d’eines a les associacions i joventut en general per prevenir-lo. El passat mes de setembre vam editar un recull de recursos per apoderar a les persones joves i donar-los eines per abordar aquesta temàtica en la seva quotidianeïtat. 

Des del CNJC hem mostrat el nostre compromís en seguir treballant aquesta problemàtica per trencar els tabús existents i així poder seguir avançant en matèria de prevenció. Malgrat això, cal una acció conjunta amb un enfocament transversal i multisectorial que impliqui diferents agents social. Les entitats juvenils s’han mostrat d’acord amb la necessitat d’adoptar accions preventives no només en l’àmbit sanitari, sinó també acompanyades d’accions de prevenció social: reducció dels factors de risc i reforç dels factors de protecció d’adolescents i joves. El CNJC considera fonamental proporcionar educació sanitària al jovent per millorar el coneixement envers el suïcidi i evitar que es trivialitzi tant el suïcidi pròpiament com les seves causes i conseqüències socio-culturals. 

Resolució aquí.

Igualtat d’oportunitats en l’accés a l’habitatge
El Comitè Executiu del CNJC també va aprovar seguir incidint políticament per aconseguir una solució eficaç i sostenible al problema d’accés a l’habitatge. 

Tenir accés a un habitatge digne sense haver-hi de dedicar més del 30% dels ingressos de la unitat familiar (incloent el lloguer i els subministraments bàsics), assolir un 20% d’habitatge de lloguer social o assequible en els pròxims 10 anys a Catalunya i establir mecanismes de control i seguiment del mercat privat de lloguer són tres de les reivindicacions aprovades avui pel CNJC. 

Resolució aquí.

Noves incorporacions
Durant l’Assemblea General Extraordinària celebrada després del Comitè, es va aprovar l’entrada de l’Assemblea Nacional de Joves Independentistes (ANJI-ANC) com a nova entitat membre. Les entitats també han donat llum verda a la incorporació de dues noves persones al secretariat del CNJC: Mònica Torralba (Acció Escolta de Catalunya) i Pol Mena (Acció Jove – Joves de CCOO de Catalunya). Aquest últim substituirà Irene Ortiz, també d'Acció Jove, que deixa el secretariat per
 
Mònica Torralba (Barcelona, 1994) és formadora en matèria de gènere, execució de projectes i treball en equip d’Acció Escolta de Catalunya. També és cap de l’Agrupament Escolta Skues i participa a la Plataforma d’Esplais i Caus de Sants-Montjuïc. Pol Mena (Prat de Llobregat, 1996) és responsable territorial d’Acció Jove-Joves de CCOO de Catalunya al Baix Llobregat.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.