30/11/2016

Instem als ajuntaments a reclamar el dret de vot als 16 anys

Des del CNJC celebrem que el ple municipal de l’ajuntament de Badalona aprovés ahir una moció en favor de rebaixar l’edat de vot. El text, presentat per Guanyem Badalona en Comú i ERC-Avancem-MES, demana a les administracions catalanes i espanyoles que es modifiqui la llei electoral per assolir aquesta fita.
 
El CNJC treballa en l’àmbit municipal de la mà dels diferents Consells Locals de Joventut d’arreu de Catalunya. És des d’aquesta vocació municipalista i sota el convenciment que els canvis comencen des de la base, que el CNJC insta a la resta d’ajuntaments a tirar endavant mocions que reclamin reduir l’edat amb dret a vot als 16 anys. Diverses formacions polítiques ja han presentat mocions amb el mateix objectiu a ajuntaments com el de Sant Cugat, Rubí o Sant Quirze.
 
Rebaixar l’edat de sufragi és una reivindicació històrica del CNJC que el Congrés dels Diputats ha debatut i sotmès a votació en tres ocasions durant els darrers mesos. Davant d’aquesta situació, creiem imprescindible el posicionament dels consistoris.
 
Vot als 16 anys, coherència i salut democràtica
 
Als 16 anys les persones joves han completat l’educació secundària obligatòria i adquirit gran part dels seus drets i deures com a ciutadanes –treballar, emancipar-se, casar-se i assumir responsabilitats penals-. Per tant, no té cap sentit que no puguin exercir el dret a vot.
 
La rebaixa de l’edat del sufragi també és fonamental per evitar la creixent marginació de la joventut en el procés polític davant del progressiu envelliment de la població. Reduir l’edat de vot també fomentaria l’interès del jovent per la política i la participació en la vida democràtica.

Oriol Rius, vicepresident del CNJC, en parla breument en aquesta entrevista a Ràdio Ciutat de Badalona (a partir del minut 12:40).
 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.