20/10/2016

Lamentem que no s’hagi aprovat l’esmena per establir el dret de vot als 16 anys

Malgrat que el passat mes d’abril una majoria parlamentària s’hi va mostrar a favor, el Congrés dels Diputats ha vetat avui la proposta presentada en el marc de la reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General
 
El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), plataforma plural i independent que representa el jovent organitzat català, lamentem profundament que el Congrés dels Diputats hagi vetat avui l’esmena per rebaixar als 16 anys l’edat amb dret a vot. Creiem que la d’avui és una oportunitat perduda per millorar els valors democràtics de la societat en general i de les persones joves en particular. El dret de vot als 16 anys és una reclamació històrica del CNJC.

Des del CNJC volem mostrar el nostre profund desconcert davant d’aquesta situació. Fa 6 mesos, quan es va aprovar la presa en consideració de la proposició de Llei per garantir el dret de vot a partir dels 16 anys, semblava clar que existia una majoria parlamentària a favor de la proposta. Malgrat que aquesta hipotètica majoria es manté, avui el Congrés dels Diputats ha vetat l’esmena presentada per ERC i la coalició Unidos Podemos amb els ja esperats vots en contra de PP i Ciutadans als quals s’han sumat els també vots en contra de PSOE, PNV, CC-NC-PNC i UPN. Hi han votat a favor ERC, Partit Demòcrata Català, Unidos Podemos, C-P-EUPV i EH Bildu.

El CNJC seguim confiant doncs en l’existència d’aquesta majoria parlamentària que semblava clara abans de les segones eleccions. Per això instem als grups parlamentaris que en el seu moment es van mostrar favorables a adquirir un compromís ferm per reimpulsar la proposició de Llei tan bon punt hi hagi nou govern i a convertir la rebaixa de l’edat del sufragi en una de les primeres lleis aprovades de la nova legislatura.

La rebaixa de l’edat del sufragi permet implicar el màxim de gent possible en la presa de decisions col·lectives, millorar l’educació en hàbits cívics i democràtics, i situar les problemàtiques juvenils al centre de l’agenda política i electoral. Si mirem altres països propers que ja han establert aquest dret (el 2007 Àustria va ser el primer país membre de la Unió Europea en aprovar-ho), veiem una major presència de les persones joves en els programes electorals dels partits i una sensible reducció de la mitjana d’edat dels representants escollits.

El progressiu envelliment de la població pot conduir a una creixent marginació de la joventut en el procés polític si no s’apliquen mesures que ho corregeixin com la reducció de l’edat per a votar. El CNJC també considerem que és una bona eina per rejovenir el sistema polític. És fonamental establir el dret a vot als 16 per assegurar que les persones joves esdevinguin ciutadanes plenes. Actualment estan obligades a pagar impostos quan aconsegueixen una feina però no tenen poder de decisió en l’elecció dels i les seves representants.

Els consells nacionals de joventut i les organitzacions juvenils europees, entre elles el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, fa temps que organitzem campanyes i projectes per sensibilitzar i debatre sobre la possibilitat de rebaixar l'edat de vot. Malgrat l’oportunitat perduda d’avui, esperem que pugui ser una realitat durant la propera legislatura.

Per a més informació: comunicacio@cnjc.cat / 933683080 (Laia Quintà)
 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.