14/05/2021

Les joves catalanes, en contra de la violència colonial a Palestina

Des del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), plataforma que engloba les principals entitats juvenils de Catalunya i que està compromesa en la defensa dels drets de les joves per a una societat més justa i equitativa, ens posicionem al costat de totes les palestines, i en especial al de les joves, que estan sent massacrades de forma implacable en un mes tan significatiu com el de la celebració del Ramadà, una vulneració més, afegida a les tantes patides per la població Palestina en el seu conjunt. 

En les últimes setmanes hem vist incrementar la violència colonial de les forces d’ocupació israelianes en els atacs a les palestines que viuen a Jerusalem, Gaza, i la resta de Palestina. Els atacs contra la comunitat palestina han escalat especialment durant les protestes dels civils contra l’ordre de desallotjament del tribunal suprem israelià de vuit famílies del barri de Sheikh Jarrah, a prop del centre històric de Jerusalem. Aquestes ordres de desallotjament no són un fet aïllat sinó part de l’estratègia de neteja ètnica que busca impossibilitar el retorn de les refugiades palestines. De fet, des de la Nakba 1948, 52,000 cases palestines han sigut demolides i les seves famílies expulsades i forçades a desplaçar-se mentre creixen els assentaments i la població palestina és aïllada en enclavaments desconnectats que asseguren el control polític i físic. Aquests desplaçaments forçats suposen una greu vulneració del dret a l’habitatge i a la seguretat humana, afecten especialment a les joves i nenes, són il·legals segons el dret internacional, i poden constituir crims de guerra tal com avisa l'ONU i investiga la Cort Penal Internacional. 

Denunciem també la brutalitat policial envers les manifestants que protestaven contra els desnonaments a Sheikh Jarrah, ja que el dret a la protesta és un dret bàsic per a l’exercici dels drets civils i polítics, l’assetjament a les palestines que celebraven el Ramadà a la mesquita d’Al-Aqsa que ha resultat en 300 persones ferides , i els bombardejos a Gaza que han deixat 119 palestins civils morts, entre ells 31 nens tal com declara Save the Children .

Per últim, condemnem la complicitat de les plataformes de xarxes socials com Instagram, Facebook i Twitter, que en lloc de ser un altaveu per visibilitzar aquestes vulneracions, han cedit a les peticions de la unitat cibernètica israeliana en tancar comptes i eliminar publicacions per tal de silenciar les activistes palestines que retransmeten els fets de les últimes setmanes tal com han denunciat diverses organitzacions de drets humans i activistes . 

Les vulneracions de drets que estem presenciant no són un fet aïllat ni tampoc part d’un conflicte entre parts iguals, sinó la continuació del projecte sionista que té la neteja ètnica al centre i el desplaçament forçat com a eina principal davant del silenci i complicitat internacionals. 

Deixem de normalitzar la colonització israeliana sobre la terra i cossos palestins i tractar-ho com un conflicte irresoluble. Hi ha responsables per a les vulneracions dels drets de les palestines i entre aquesta també hi ha els governs i empreses que col·laboren i estableixen relacions econòmiques i polítiques amb el govern israelià tot i les vulneracions de drets humans i apartheid que aquest duu a terme. 

Deixem de ser còmplices amb el silenci. Demanem que la comunitat internacional es posicioni en contra de les actuacions de l’estat d’Israel i apliqui les mesures necessàries fer forçar la fi de l’apartheid i de l’ocupació a Palestina, així com que es tirin endavant les investigacions de la Cort Penal Internacional sobre els possibles crims de guerra i crims contra la humanitat comesos per Israel. 

Des de l’associacionisme juvenil rebutgem els fets i  animem a les joves catalanes a donar suport i denunciar la violència colonial sortint als carrers en les diverses convocatòries de manifestacions programades per aquests dies arreu del territori. Les joves continuarem lluitant per la llibertat i la justícia global ja que, tal i com el pacifista sud-africà Desmond Tutu va dir, “si ets neutral en situacions d’injustícia has triat el costat de l’opressor”. 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.