02/02/2017

Més de la meitat de les persones joves treballen sota un contracte temporal

Les últimes dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) evidencien una realitat: encara queda molt camí per deixar enrere la precarització laboral del jovent. Tot i que la situació laboral de les persones joves ha millorat lleugerament respecte l’any 2015, les dades del quart trimestre del 2016 determinen que pateixen una pitjor situació laboral en comparació amb el trimestre anterior.
 
El quart trimestre del 2016 la taxa d’ocupació juvenil era del 44,3%, una xifra més de dos punts per sota que la del tercer trimestre. En xifres absolutes, més de 23.000 joves que treballaven durant els mesos d’estiu ho van deixar de fer a la tardor i l’hivern. L’atur juvenil també ha pujat una dècima respecte el trimestre passat i se situa en un 24%. Una xifra que s’enfila de forma preocupant entre el jovent d’entre 16 i 19 anys. D’aquests, un 52,6% estan a l’atur, un 10,8% més que en el trimestre anterior.
 
En tot cas, la creació d’ocupació està estretament lligada amb un fort increment de la temporalitat. Mentre que entre les persones adultes, durant el tercer i quart trimestre del 2016, la taxa de temporalitat era del 16%, entre les persones joves aquesta va arribar al 52,2%. A més, la majoria de llocs de feina creats corresponen al sector serveis i requereixen una qualificació baixa. Aquesta situació ha fet que moltes persones joves decideixin allargar els estudis: en el darrer trimestre un 48,8% de les joves es trobava en processos de formació. Tot plegat afecta greument a la taxa d’emancipació. Només un 23,7% de les persones d’entre 16 i 29 anys viu fora de casa. Una dada gairebé 10 punts per sota que l’any 2007.
 
No podem badar. Cal  crear llocs de treball de qualitat i treballar contra qualsevol tipus de precarització, tant per les persones joves com per qualsevol altre col·lectiu.  La situació laboral actual evoca al jovent a un risc sever de pobresa i exclusió social. També fomenta l’exili juvenil. Una realitat silenciada que encara no compta amb un registre de persones oficial.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.