17/05/2017

Manifest 17 maig: refermem el rebuig a la fòbia i discriminació LGBTI+

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya tenim com un dels  nostres eixos principals denunciar la vulneració de drets que pateixen les persones joves ja sigui a causa del seu origen, raça, religió, identitat o expressió de gènere, orientació sexual, opinió o qualsevol altra condició.

Avui, 17 de maig, volem refermar el nostre rebuig a la fòbia i discriminació contra les lesbianes, gais, transgèneres, transexuals, bisexuals, intersex i a qualsevol tipus de discriminació per orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

La cultura heteropatriarcal marca unes pautes dominants de comportament que es reflecteixen en una relació de poder on l’heterosexualitat és la “normalitat” i les altres identitats, expressions de gènere i sexualitats són reprimides i invisibilitzades. Aquest fet genera relacions de poder que es converteixen en discriminacions i violències envers els col·lectius LGBTI+ en àmbits com l’educatiu, el laboral, el social i l’associatiu.

Així doncs, el sistema heteronormatiu occidental reprodueix una visió reduccionista i esbiaixada de la realitat, ja que aquesta és diversa i heterogènia. Aquesta visió genera violències i augmenta les desigualtats entre les persones, amb especial èmfasi entre les persones joves, en procés de construcció i experimentació identitària. La LGBTI+fòbia és la principal conseqüència d’aquest sistema, que fomenta actituds discriminatòries i de vulneració dels drets fonamentals de les persones LGBTI+ mitjançant la por, l’odi i el rebuig cap aquelles persones que transgredeixen els rols de gènere i la sexualitat normativa.

El CNJC vam posicionar-nos el 2016 per una educació lliure d’assetjament  LGBTQI+fòbic i ens vam comprometre, amb totes les entitats membres, a sensibilitzar i actuar juntament amb la comunitat educativa. Ara, cal fer un pas més i posar en valor i en pràctica la capacitat de transformació de les entitats juvenils i en concret, dels moviments socials i col·lectius LGBTI+.  Les organitzacions juvenils som espais dinàmics i crítics amb el nostre entorn i, per això, volem posar de manifest aquestes desigualtats i a la vegada combatre-les per assolir una societat més justa. Amb un teixit juvenil organitzat i feminista es poden combatre aquestes desigualtats, treballant des de diferents espais i plataformes, així com també fent arribar la nostra veu a les institucions governamentals per canviar la realitat, d’una manera activa i crítica.

És en aquest sentit que avui, dia contra la LGBTIfòbia, el CNJC volem estar presents un cop més en aquesta jornada de denúncia contra les discriminacions i agressions que atempten contra la dignitat i la integritat de les persones LGBTI+ i per tant, expressem el profund rebuig a aquestes discriminacions estructurals i culturals per així combatre-les.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.