20/06/2017

MANIFEST 20J: Joves, obrim fronteres!

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, avui Dia Mundial de les Persones Refugiades,  demanem que s’obrin les fronteres, es garanteixin vies segures, s’acabin les polítiques migratòries individualistes i xenòfobes i que, en definitiva, es respectin els drets humans. El CNJC seguim insistint perquè res s’ha solucionat, tot el contrari; les persones que sol·liciten el seu dret d’asil es troben cada cop amb més entrebancs per refugiar-se i hem d’entendre que la responsabilitat també és nostra.

Arreu del món, podem comptar amb 21.3 milions de persones que es veuen obligades a fugir del seu lloc d’origen per causes com les guerres, les repressions polítiques, la violència o els desastres mediambientals, entre d’altres. Moltes vénen del Mediterrani, majoritàriament de Síria i Afghanistan, i es dirigeixen als països occidentals cercant seguretat. Però mai no aconsegueixen estar segures: ni durant el camí ni en arribar.

Síria, Palestina, Sàhara Occidental… entre nosaltres només hi trobem un mar que ens separa: el Mediterrani. Un mar que ha passat d’unir-nos històricament a esdevenir un cementiri construït a partir de les polítiques xenòfobes dels Estats europeus. I això, no ho podem permetre.

Hem d’acabar amb el discurs xenòfob normalitzat a Occident. Hem de ser conscients que l’extrema dreta creix exponencialment però també hem de tenir en compte que la xenofòbia és una xacra estructural que sosté els nostres sistemes i que per tant, està implícita i normalitzada en molts discursos i pràctiques polítiques.

No podem permetre que els Estats europeus aprovin tractats com el de la Unió Europea i Turquia o que països com Hongria aixequin més valles. És més, no podem permetre que es posin números a les persones, les redistribuieixin com si fossin mercaderia -posem quotes a un dret humà i universal?-, s’exculpin responsabilitats, s’externalitzin fronteres, ni permetre que s’acabi la solidaritat entre els pobles.

I no ens cal anar tan lluny. Tenim un govern que gestiona les seves fronteres a partir d’empreses com Frontex o a partir de pactes i relacions comercials amb el Marroc a la Frontera Sud, un Estat que es regula amb unes lleis clarament xenòfobes (com la llei d’estrangeria) i que ni vol obrir fronteres ni mou un dit per acollir amb condicions.

Des del CNJC refermem el nostre compromís a seguir visibilitzant la situació de les persones refugiades, com vam fer amb la resolució Refugiats i refugiades: benvingudes! i per això reivindiquem la responsabilitat del moviment associatiu juvenil contra les polítiques xenòfobes europees. Volem refermar el poder que ens dóna ser moltes i la capacitat que tenim de treballar juntes i de forma associada per fer sentir la nostra veu i incidir en un canvi de rumb en les polítiques migratòries i d’asil. A més a més, també volem visibilitzar i posar en valor la tasca de col·lectius, plataformes i moviments socials com agents de resistència i de canvi i ens instem a treballar col·lectivament per tenir més força per denunciar, reivindicar i actuar contra la situació actual.

Hem de prendre consciència del poder transformador que tenim quan unim forces, i de la nostra capacitat i responsabilitat com a societat i com a joves per canviar tot allò que trobem injust. Si ens estreny l’estómac veure, escoltar, saber el que s’està vivint a les fronteres de tot el món, treballem per canviar-ho!  
 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.