20/06/2019

MANIFEST 20J: No volem més murs, volem més drets!

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya aprofitem avui, Dia Mundial de les Persones Refugiades, per visibilitzar la situació dels més de 70 milions de persones que han hagut de desplaçar-se de les seves llars, fugint de situacions de conflictes, discriminació, violència i persecució (CEAR, 2018). La situació de les demandants d’asil, tant a Europa com arreu del món, cada dia es veu més compromesa arrel dels convenis i tractats amb països de pas i fronterers, on no només s’incrementen les traves per continuar el procés migratori, sinó que l’acollida en molts casos genera episodis de violència i no assegura el respecte als Drets Humans. 

L’extrema dreta i els discursos discriminatoris i xenòfobs cada cop estan més normalitzats entre els grups parlamentaris a la majoria de països d’Europa. A l'estat espanyol, hem vist en les últimes eleccions com l’extrema dreta fa coalicions amb d’altres partits, integrant el discurs de l’odi, sobretot racista i masclista, amb total impunitat. Això comporta una estigmatització social que repercuteix també en l’acollida de persones migrades i refugiades per part de tota la societat, tal i com hem pogut comprovar amb els últims atacs a centres que acullen jovent migrat sol a Catalunya. A més, els resultats de les darreres eleccions a països com Itàlia, Hongria o França, han suposat un enduriment de les polítiques frontereres. Al seu torn, aquestes mesures han fet incrementar la creació de màfies dedicades al tràfic de persones per arribar a Europa, forçant a emprendre camins més insegurs i violents per arribar als països europeus que no fa tants anys van colonitzar en molts casos els seus països d’origen.

El CNJC, arrel també de la resolució aprovada a l’AGO 2019, estem treballant per una resposta associativa i coordinada amb els actors claus de l’acollida del jovent migrat sol, buscant aliances i participant d’espais estratègics per assegurar que es respectin els seus drets, que s'escolti la seva veu, així com que es garanteixi una acollida digna a les nostres fronteres. 

Però no només volem visibilitzar les persones que dia a dia lluiten per la seva supervivència a través de processos de refugi i migració, sinó que també volem recordar que des de l’any 2000, més de 46.000 persones han mort en aquests processos migratoris i de refugi (UN Refugees Migrants, 2016). Avui, també és el dia de visibilitzar totes aquelles persones que s'ha endut el mar, o que han estat assassinades per màfies dedicades al tràfic de persones i per polítiques frontereres que vulneren els Drets Humans i que no posen la vida de les persones en moviment al centre del sistema. També volem incidir en la necessitat de continuar treballant per combatre les polítiques discriminatòries i les condicions inhumanes que es pateixen als Centres d’Internament per Estrangeres. Denunciem la impunitat amb la que les empreses frontereres actuen contra les persones en procés migratori i també la criminalització del sector humanitari que treballa per vetllar per aquestes mateixes persones en "l’Europa fortalesa"

El jovent de Catalunya no callarà davant d’aquesta injustícia i des del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya continuarem incidint per a que es posi al centre de les polítiques frontereres i d’acollida, l’enfocament de gènere i drets humans per tal que les persones refugiades i migrades siguin rebudes en situació de ple dret. 

No volem més murs per refugiades i migrades, volem més drets!

 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.