23/11/2016

Manifest "25N, desconnectem de la #ViolènciaenXarxes!"

La violència masclista és un fenomen global present a totes les societats i que perviu i s’adapta al pas dels anys. Les entitats juvenils no ens podem quedar al marge d’aquesta realitat, per això des del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) treballem per avançar cap a la transformació social en matèria d’igualtat, no discriminació i eradicació de les violències envers les dones i els col·lectius LGTBI, fruit de la cultura patriarcal i heteronormativa occidental.

Actualment, determinades tipologies de violència masclista resulten difícils d’identificar, són invisibles o fins i tot normalitzades entre les persones adolescents i joves. En aquest context, cal tenir en compte noves formes de control i submissió per part de les parelles, ex parelles i cercle d’amistats. Bona part d’elles s’han desenvolupat arran de l’extensió de les tecnologies de la comunicació i xarxes socials i han acabat generant nous canals i expressions de violències masclistes.
 
Les xarxes socials i internet juguen un paper clau a la societat com a motor de canvi: faciliten la transmissió de coneixement, de relació entre les persones, de construcció d’identitats i generen noves maneres de participació horitzontal arreu del territori. Aquest fet comporta, a priori, una oportunitat per avançar cap a una societat més igualitària, lliure i participativa. Però alhora van acompanyades d’alguns riscos que cal conèixer per evitar l’efecte contrari. Les xarxes socials han esdevingut un altre espai on també s’hi perpetuen els rols de poder associats al gènere, la desvalorització, la subordinació o fins i tot la humiliació de les persones en funció del seu sexe, identitat o expressió de gènere. L’exercici de violència masclista es veu emparat moltes vegades en l'anonimat, en la poca sensació d'exposició que suposa fer-ho davant d'una pantalla i la rapidesa i viralitat de les comunicacions.
 
L’informe Percepción de la violencia de género en la adolescencia y la juventud publicat el 2015 pel Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat posa de manifest en forma de dades com les persones joves, i especialment els nois, tenen plenament normalitzada la violència masclista exercida tant directament com a través de les xarxes socials: un 33% d’adolescents i joves consideren inevitable o acceptable exercir control sobre la parella.
 
A més, segons un estudi del Centre d’Investigacions del Reina Sofía, un 23% de les adolescents assegura haver rebut insults a través de les xarxes, especialment via WhatsApp.
 
Aquestes dades corroboren els nombrosos estudis que apunten que entre un percentatge important de joves està interioritzada la creença que la gelosia és un requisit indispensable per un “veritable amor”. Les actituds de menyspreu, amenaces, humiliacions, gelosia exagerada i conductes de control o assetjament són les més freqüents entre aquest col·lectiu.
 
Malgrat que falten dades per a poder determinar amb exactitud quines són les magnituds de la violència de gènere entre joves a les xarxes socials, és innegable que es poden identificar noves expressions de violències com són el cibermasclisme, ciberassetjament, sextorsió, porn revenge i grooming. El fet que aquesta situació afecti principalment a l’adolescència i la joventut, que són les usuàries majoritàries de les eines digitals i les xarxes socials, reforça la necessitat d’analitzar el fenomen i treballar per construir una cultura no sexista en tots els espais.
 
El jovent organitzat seguirem combatent aquesta xacra social cada dia i arreu. Com cada any, aquest 25N sortirem al carrer per acabar amb la violència masclista, una greu problemàtica estructural que afecta a tota la població i que impedeix construir una societat realment justa i igualitària. Des del CNJC creiem que el jovent som la clau per deixar enrere les actituds sexistes i el model patriarcal! No ens aturem, esborrem el masclisme i les violències del nostre entorn!

SECRETARIAT CNJC
 
 
 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.