Actualitat

23/11/2016

Manifest "25N, desconnectem de la #Viol猫nciaenXarxes!"

La viol猫ncia masclista 茅s un fenomen global present a totes les societats i que perviu i s鈥檃dapta al pas dels anys. Les entitats juvenils no ens podem quedar al marge d鈥檃questa realitat, per aix貌 des del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) treballem per avan莽ar cap a la transformaci贸 social en mat猫ria d鈥檌gualtat, no discriminaci贸 i eradicaci贸 de les viol猫ncies envers les dones i els col路lectius LGTBI, fruit de la cultura patriarcal i heteronormativa occidental.

Actualment, determinades tipologies de viol猫ncia masclista resulten dif铆cils d鈥檌dentificar, s贸n invisibles o fins i tot normalitzades entre les persones adolescents i joves. En aquest context, cal tenir en compte noves formes de control i submissi贸 per part de les parelles, ex parelles i cercle d鈥檃mistats. Bona part d鈥檈lles s鈥檋an desenvolupat arran de l鈥檈xtensi贸 de les tecnologies de la comunicaci贸 i xarxes socials i han acabat generant nous canals i expressions de viol猫ncies masclistes.

Les xarxes socials i internet juguen un paper clau a la societat com a motor de canvi: faciliten la transmissi贸 de coneixement, de relaci贸 entre les persones, de construcci贸 d鈥檌dentitats i generen noves maneres de participaci贸 horitzontal arreu del territori. Aquest fet comporta, a priori, una oportunitat per avan莽ar cap a una societat m茅s igualit脿ria, lliure i participativa. Per貌 alhora van acompanyades d鈥檃lguns riscos que cal con猫ixer per evitar l鈥檈fecte contrari. Les xarxes socials han esdevingut un altre espai on tamb茅 s鈥檋i perpetuen els rols de poder associats al g猫nere, la desvaloritzaci贸, la subordinaci贸 o fins i tot la humiliaci贸 de les persones en funci贸 del seu sexe, identitat o expressi贸 de g猫nere. L鈥檈xercici de viol猫ncia masclista es veu emparat moltes vegades en l'anonimat, en la poca sensaci贸 d'exposici贸 que suposa fer-ho davant d'una pantalla i la rapidesa i viralitat de les comunicacions.

L鈥檌nforme Percepci贸n de la violencia de g茅nero en la adolescencia y la juventud publicat el 2015 pel Ministeri de Sanitat, Pol铆tica Social i Igualtat posa de manifest en forma de dades com les persones joves, i especialment els nois, tenen plenament normalitzada la viol猫ncia masclista exercida tant directament com a trav茅s de les xarxes socials: un 33% d鈥檃dolescents i joves consideren inevitable o acceptable exercir control sobre la parella.

A m茅s, segons un estudi del Centre d鈥橧nvestigacions del Reina Sof铆a, un 23% de les adolescents assegura haver rebut insults a trav茅s de les xarxes, especialment via WhatsApp.

Aquestes dades corroboren els nombrosos estudis que apunten que entre un percentatge important de joves est脿 interioritzada la creen莽a que la gelosia 茅s un requisit indispensable per un 鈥渧eritable amor鈥. Les actituds de menyspreu, amenaces, humiliacions, gelosia exagerada i conductes de control o assetjament s贸n les m茅s freq眉ents entre aquest col路lectiu.

Malgrat que falten dades per a poder determinar amb exactitud quines s贸n les magnituds de la viol猫ncia de g猫nere entre joves a les xarxes socials, 茅s innegable que es poden identificar noves expressions de viol猫ncies com s贸n el cibermasclisme, ciberassetjament, sextorsi贸, porn revenge i grooming. El fet que aquesta situaci贸 afecti principalment a l鈥檃dolesc猫ncia i la joventut, que s贸n les usu脿ries majorit脿ries de les eines digitals i les xarxes socials, refor莽a la necessitat d鈥檃nalitzar el fenomen i treballar per construir una cultura no sexista en tots els espais.

El jovent organitzat seguirem combatent aquesta xacra social cada dia i arreu. Com cada any, aquest 25N sortirem al carrer per acabar amb la viol猫ncia masclista, una greu problem脿tica estructural que afecta a tota la poblaci贸 i que impedeix construir una societat realment justa i igualit脿ria. Des del CNJC creiem que el jovent som la clau per deixar enrere les actituds sexistes i el model patriarcal! No ens aturem, esborrem el masclisme i les viol猫ncies del nostre entorn!

SECRETARIAT CNJC


Subscriu-te!