08/03/2017

Manifest 8M: Mantinguem una lluita feminista constant i persistent!

Avui, dia de la dona treballadora, volem posar en valor les lluites feministes per la igualtat real i efectiva de drets i d'oportunitats de totes les persones amb independència del seu sexe, orientació sexual, identitat i expressió de gènere i també, del seu origen i perfil ètnic. Avui volem recordar totes les dones que van reivindicar els seus drets al camp, a les fàbriques i a les oficines. La història ens demostra com la lluita pels drets ha de ser constant i persistent, i malgrat la seva lluita pel dret a sufragi actiu i passiu, a un salari i jornades laborals dignes, a sindicar-se, etc; avui hem de seguir defensant aquests drets.

A Catalunya, cal seguir la lluita. El 2016, el 22% de les dones que treballaven ho feien a temps parcial, enfront de només un 8% d'homes, fent palès el repartiment tradicional de les tasques entre la població catalana.
Però, no només hi ha segregació horitzontal del treball, sinó que els homes cobraven un 26% més que les dones el 2016. Aquestes xifres són intolerables, i com hem anat mostrant aquests dies amb la campanya #CosimLaBretxa, no són les úniques.

Si analitzem la distribució del treball domèstic i de cures, les dones de 15-29 anys dediquen el doble d'hores diàries (2h i 18min) que els homes a realitzar aquestes tasques (1h i 6min). La franja on la desigualtat és més alta és dels 31-35, que coincideix amb l’edat de la maternitat. Aquest fet és molt preocupant perquè mostra com la bretxa ja existeix en la franja jove. Les causes són múltiples, però bona part s'explica per la cultura sexista que atorga rols diferenciats segons els sexes. Tant és així, que ja existeix segregació horitzontal a l'adolescència i entre els estudis que decideixen cursar. Aquesta dada és rellevant, ja que ens mostra els efectes de la socialització del gènere i com les persones adolescents compleixen majoritàriament amb els rols que s'espera d'elles segons el seu sexe. A més a més, també és una xifra preocupant perquè els estudis escollits marcaran de forma considerable els seus sous, condicions laborals i el seu valor social segons les feines a les quals accediran en un futur pròxim, contribuint així a mantenir les bretxes de gènere.

Així doncs, volem denunciar el fet que el sistema econòmic actual se sosté en el treball invisible i feminitzat que precaritza les condicions laborals i de vida de la majoria de dones i, amb major mesura, de les dones joves, racialitzades i de classe popular. També volem reivindicar la necessitat urgent de posar la vida de les persones i del planeta al centre de l'economia i treballar per construir un sistema econòmic horitzontal que permeti el gaudi d'una vida digna per a tothom en igualtat de condicions.

En aquest procés, apostem per diferents mesures que passen primer de tot, per posar fi al sostre de vidre i per crear les condicions perquè les dones puguin sortir del terra enganxós que les precaritza. Ara bé, en tractar-se de canvis estructurals, aquests han d'anar derivats d'altres mesures i per això creiem que per assolir les propostes anteriors, cal que apostem per la corresponsabilitat en els treballs de la llar, de cura i criança. És a dir, defensem el repartiment just dels treballs, tant productius com reproductius, i instem a les institucions, als sindicats, al món empresarial i a la població a treballar per aquesta causa. A més a més, reivindiquem també polítiques públiques de qualitat que assumeixin la seva part de les tasques de cura. El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya treballarà per aquests canvis i per obrir espais de diàleg amb el jovent, les associacions i les institucions per generar les condicions necessàries perquè tothom pugui tenir vides dignes.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.