04/02/2011

Només un 1,2% d'immigrants podran votar a les municipals

SOS Racisme atribueix els baixos índexs d'inscripció a les traves burocràtiques. Suposa un 0,1% de les persones convocades a les urnes.
El proper 22 de maig es celebraran eleccions municipals a tot l’Estat Espanyol. Per primer cop s’obren els comicis a la participació de les persones estrangeres provinents d’aquells països amb acord de reciprocitat –on ciutadans espanyols també se’ls permeti votar, que són Bolívia, Perú, Xile, Colòmbia, Equador, Nova Zelanda, Noruega, Paraguai, Cabo Verde e Islàndia- amb un període mínim de residència legal, segons el país.
 
Segons SOS Racisme, de totes les persones immigrades residents a l’Estat Espanyol només el 15.36% del total, 350 mil persones, complien els requisits establerts –país d’origen i temps de residència en situació regular- i per tant tenien dret a sol·licitar el cens electoral. De les persones convocades, només un 13% ha aconseguit superar totes les traves per aconseguir el dret al vot. Així que finalment podran participar a les eleccions municipals 45.554 persones, és a dir, només el 2% de les persones immigrades que viuen i treballen a l’Estat Espanyol.
 
A Catalunya, de les gairebé 70.700 persones convocades, que representen un 10% dels ciutadans d’origen immigrat en edat de votar, 8.487 han aconseguit censar-se, xifra que només representa l'1.2% de la població immigrada resident a Catalunya. En definitiva, als municipis catalans la participació de les persones immigrades representarà el 0.1% del gruix de persones convocades a les urnes el proper 22 de maig. Una representació molt baixa, especialment si tenim en compte que la població d’origen extra-comunitari representa l'11.1% de les persones majors de 18 anys que viuen a Catalunya.
 
Segons SOS Racisme, entitat col·laboradora del CNJC, tant a nivell estatal com autonòmic, "és una representació irrisòria, provocada per l’excés de burocràcia, una desinformació alarmant –especialment als mateixos ajuntaments-, i un període de temps insuficient per dur a terme tots els tràmits necessaris".
 
Tot plegat mostra una clara manca d’interès polític per part de l’administració.
 
Com entitat que dóna suport a la campanya “Aquí visc, Aquí voto. Per una ciutadania plena”, SOS Racisme - Catalunya denuncia la deixadesa política en voler avançar en el reconeixement dels drets polítics de les persones estrangeres al nostre país. Insisteix en què es modifiqui l’article 13.2 de la Constitució Espanyola, amb l’objectiu d’obrir la participació política a tots els residents a l’Estat Espanyol, com ja es fa a altre països com Irlanda, Dinamarca, Finlàndia, Suècia, els Països Baixos o Luxemburg.

D'altra banda, l'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya (AMIC - UGT de Catalunya) considera que les xifres provisionals dels inscrits al cens electoral donades per l'INE "representen un fracàs de les campanyes de comunicació de l'Administració per fer arribar la informació a les persones amb dret a vot i  la seva possibilitat d'exercir-lo".  Per això, demanen obrir novament el procés d'inscripció al cens electoral i intensificar les campanyes d'informació entre la població afectada.

[consulta les dades ampliades al document adjunt]

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.