12/05/2016

Organitzacions juvenils d’arreu del Mediterrani es troben a Tunísia per fer front al racisme

L'activitat ha estat coordinada pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i ha aplegat joves formadors/es d’Itàlia, Portugal, Sèrbia, Marroc, l’Antiga República Iugoslava de Macedònia, Bèlgica, Algèria, Bulgària, Eslovènia, Croàcia, Tunísia, Turquia, Palestina, Jordània i Sàhara occidental.
 

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) porta treballant en el camp de la cooperació juvenil Euro-Mediterrània més de deu anys. Degut a la crisi de refugiades i fluxos migratoris ocorreguts a la Mediterrània en els darrers mesos, i el preocupant ascens dels moviments i discursos polítics d’extrema-dreta en aquest context; el CNJC i les seves entitats sòcies van decidir engegar el projecte “For Youth Cooperation Across the Mediterranean!” per tal d’explorar i compartir estratègies d’incidència i enfocaments pedagògics per fer front al racisme a la Mediterrània.

És per això que el passat 1 a 8 de maig,  25 joves d’arreu de Mediterrània es van trobar en el marc de la 4ª Universitat Mediterrània de Joventut i Ciutadania Global (Hammamet, Tunísia), on el CNJC ha coordinat la formació de formador/es “Capacity building in front of racism and xenophobia”. La formació ha permès explorar el rol que l’Educació No Formal pot jugar per fer front al racisme i la xenofòbia i intercanviar recursos pedagògics entre les entitats participants. Més enllà, com a possible seguiment de l’activitat, s’apunta cap a l’establiment d’una xarxa informal de formadors/es en anti-racisme a la Mediterrània.

El tema transversal de la universitat, “Connectant Identitats”, ha permès als participants explorar les múltiples dimensions de les identitats mediterrànies, comptant amb l’oportunitat de dialogar amb persones expertes com Zahra Choau (assessora en temes d’interseccionalitat), Aleksandra Davidovska (Center for Intercultural Dialogue, en qüestions de  migració i refugiades), Wiem Melki  (Tunisian Women for Common Ground, en torn gènere i identitat) i Elyamine Settoul (investigador en qüestions d’identitat juvenil i seguretat).

La Universitat Mediterrània és organitzada anualment pel North South Centre del  Council of Europe i l’Observatoire National de la Jeunesse de Tunísia. En aquest espai no només han participat entitats juvenils d’arreu del Mediterrani i Europa, sinó que també hi han estat presents representants d’entitats com ara la Lliga d’Estats Àrabs, el partenariat de joventut UE-Consell d’Europa, l’OSCE o la Fundació Anna Lindh.

Les entitats organitzadores han aplaudit que les organitzacions juvenils, i en particular el CNJC, hagin apostat per l’autoorganització d’un espai formatiu d’aquest tipus en el marc de la Universitat, contribuint a liderar espais clau per la cooperació EuroMediterrània.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.