19/11/2014

Participa a la 2a fase d’aquest nou cicle de Diàleg Estructurat promogut per la Comissió Europea

L’objectiu final de tot aquest procés és fer arribar les recomanacions al Consell de la UE i la Comissió Europea. Des del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) us convidem a participar a la 2a fase d’aquest nou cicle de Diàleg Estructurat promogut per la Comissió Europea, enguany en torn la Participació Política del Jovent.

Contesta el qüestionari

El Diàleg Estructurat és el mecanisme que, a iniciativa de la Comissió Europea, el Youth Forum Jeunesse (YFJ) i les institucions i organismes de joventut dels 28 Estats membre de la Unió Europea (UE), permet consultar als i les joves sobre aquells temes que més els interessin. En poques paraules, es tracta d’un procés de concertació social entre les institucions comunitàries i la societat civil dels diferents Estats membre.

Aquest sistema de diàleg estructurat es troba emmarcat pel sistema de Trio de Presidències semestrals de la UE, durant les quals s’escull una temàtica comuna a treballar durant divuit mesos. Per aquest quart cicle, les presidències corresponen a Itàlia, Letònia i Luxemburg; i el tema escollit ha estat l’apoderament juvenil, que per aquesta primera i segona fases s’ha concretat en l’accés als drets i la importància de la participació política dels i les joves. 

Aquest mecanisme de consulta s’articula via grups de treball estatals celebrats a cada Estat membre de la Unió, que s’encarreguen d’apropar el procés consultiu a la seva població. En aquest sentit, el CNJC participa des de fa temps al grup de treball estatal impulsat pel Consejo de Juventud de España (CJE) i l’Instituto de la Juventud (INJUVE), en coordinació amb d’altres entitats juvenils i consells nacionals i autonòmics.

El grup estatal s’encarrega d’organitzar una consulta online (el qüestionari a continuació) i una de presencial, on s’analitzen les respostes recopilades. Posteriorment, les conclusions d’aquestes consultes es trametran a una conferència europea que es celebrarà a Letònia al Març del 2015, on entitats juvenils i els representants polítics de cada Estat membre debatran conjuntament una sèrie de recomanacions. Aquestes, al seu torn, es faran arribar a la trobada de Ministres de Joventut de la UE, i vindran seguides d’una altra conferència europea a Luxemburg per l’elaboració d’unes recomanacions comunes.

L’objectiu final de tot aquest procés és fer arribar les recomanacions al Consell de la UE i la Comissió Europea. No cal dir que des del CNJC considerem estratègic tot aquest procés, ja que és una manera de poder incidir en les institucions europees i polítiques clau pel jovent. A més a més, el qüestionari que us presentem està elaborat de manera que capti les necessitats específiques del jovent català, i per garantir que les dades a nivell de Catalunya puguin ser agregades amb les de la resta de l'Estat, i en última instància, amb les de la resta de països europeus. 

Us animem a contestar el qüestionari (seran només 10 minuts!) i fer-ne difusió!

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.