Actualitat

27/06/2011

"Que el dret no s'aturi a la porta dels CIE"

Més de 300 associacions, entre elles el CNJC, reclamen que es garanteixin els drets de les persones estrangeres retigundes.
SOS Racisme Catalunya i l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) han presentat una campanya avalada per més de 300 organitzacions socials, entre les quals el CNJC, i milers de firmes d’individuals, incloses les de juristes, actors i actrius, periodistes i acadèmics reconeguts.
 
Un any i mig després de l’aprovació de la darrera reforma de la Llei d’estrangeria encara no ha vist la llum el reglament regulador del funcionament dels CIE (Centres d’Internament per a Estrangers); allargant-se en el temps la discrecionalitat a la que es veuen sotmeses les persones retingudes en aquests centres, i la manca de transparència sobre les condicions del seu internament. Una situació de greu excepcionalitat jurídica incompatible amb l’Estat de Drets que cal reparar amb urgència.
 
L’únic dret limitat per l’ordenament jurídic a aquestes persones és el de llibertat ambulatòria. És per això que un Reglament ha de garantir el compliment de tots els altres drets: a la integritat física i psicològica, a la salut, a l’assistència jurídica i social, a la comunicació sense traves i respectant el dret a la intimitat, al coneixement i exercici dels seus drets, a unes instal·lacions en condicions, etc.
 
El Ministeri d’Interior està treballant en un esborrany de Reglament, però ho fa des de l’opacitat, sense que el contingut d’aquest hagi transcendit, ni s’hagi tingut en compte l’opinió de la societat civil.
 
En el marc del tercer aniversari de l’aprovació de la Directiva europea de Retorn, més coneguda com la "Directiva de la Vergonya", el proper 18 de junys; les organitzacions impulsores de la campanya, volem denunciar, una vegada més, la manca de transparència dels governs en la gestió dels CIE i les expulsions i anunciar les accions que es duran a terme per aconseguir que s’aprovi un reglament que garanteixi tots els drets dels que són subjectes les persones retingudes als CIE.
 

Subscriu-te!