12/06/2019

Reivindiquem al Parlament mesures concretes per fer front al suïcidi juvenil

El CNJC estem duent a terme un procés d’incidència per tal d’impulsar mesures per prevenir el suïcidi juvenil. Aquest dimarts ha tingut lloc al Parlament de Catalunya una sessió monogràfica sobre la prevenció del suïcidi juvenil, en el marc de la Comissió de Polítiques de Joventut. La sessió, proposada pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), ha comptat amb la participació de diferents entitats especialitzades en suïcidi juvenil i salut mental, com Obertament, la Fundació Els Tres Turons o l’Associació de Supervivents Després del Suïcidi (DSAS), amb professionals de les Unitats de Prevenció del Suïcidi de l’Hospital de Sant Pau i de Sant Joan de Déu i amb diversos responsables del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Moltes d’elles, col·laboradores de la guia “Encarem el Suïcidi Juvenil”.

El suïcidi juvenil és una problemàtica social de primer ordre a la qual s’està donant una resposta encara parcial des de les institucions catalanes. Les entitats juvenils i els diferents actors que han comparegut avui al Parlament de Catalunya han destacat la importància d’incrementar les polítiques públiques de prevenció del suïcidi juvenil. 

Per aquest motiu, el CNJC hem exposat avui les mancances detectades a nivell de polítiques públiques i diverses propostes aplicables en els àmbits de la salut, l’educació o la comunicació, entre altres. “Molt sovint, les morts per suïcidi són morts evitables si es treballa des de la prevenció i amb enfocament social i no clínic. La responsabilitat de les institucions és inqüestionable. Cal que el Parlament i el Govern de la Generalitat converteixin la reducció de la mortalitat evitable en un objectiu de salut pública que s’entomi de manera interdepartamental”, ha remarcat Isaura González, responsable de salut del CNJC.

Salut: ampliar els recursos i invertir en recerca

Pel que fa al sistema de salut pública, hem subratllat la necessitat d’ampliar els recursos per detectar casos de risc de suïcidi juvenil a l’Atenció Primària i als centres educatius. El programa Codi Risc Suïcidi (CRS) a Catalunya actualment només s’aplica a partir de l’atenció a Urgències, fet que deixa importants buits pel que fa a possibilitats de detecció. També denunciem un desequilibri territorial pel que fa als recursos que es destinen a la prevenció del suïcidi i demana que s’instal·lin Unitats de Prevenció del Suïcidi a tot el territori. Una altra de les problemàtiques detectades és la interrupció del suport psicològic i l’assistència mèdica quan les persones assoleixen la majoria d’edat. Canvien de professionals, han de començar de nou el procés i es redueixen les visites pel simple fet de tenir 18 anys. Per aquesta raó, el CNJC apostem per incorporar la perspectiva juvenil als Centres de Salut Mental (CSM), així com millorar la coordinació entre els CSM per a Infants i Joves (CSMIJ)  i els CSM per a Adults (CSMA). Una altra problemàtica assenyalada és la manca de mecanismes coordinats i homogenis de recollida de dades sobre suïcidi juvenil. El jovent associat apuntem que cal destinar recursos i promoure la recerca en la prevenció del suïcidi juvenil.

Formacions, protocols i educació emocional

El professorat compta amb eines i recursos insuficients per fer front al fenomen i assegura la creixent preocupació dels equips docents per la problemàtica. Així doncs, demanem al Departament d’Educació que incorpori l’educació emocional i la salut mental al currículum educatiu. També proposem dotar el professorat i els equips d’EAP de formacions i recursos en gestió emocional amb la major immediatesa possible. És necessari capacitar els i les professionals però sense sobrecarregar-los de responsabilitat. També volem assenyalar la necessitat d’implementar protocols als centres escolars davant la conducta suïcida.

De la mateixa manera, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya instem el Govern a dur a terme campanyes de sensibilització sobre el suïcidi, així com a involucrar els mitjans de comunicació en fer un tractament responsable de la informació i assessorar-los amb formacions i recursos per assegurar un bon enfocament.

Catalunya: un suïcidi juvenil cada 5 dies

El suïcidi és la primera causa de mort entre les persones joves d’entre 15 i 34 anys, fins i tot supera la mortalitat juvenil en accidents de trànsit, segons indiquen les dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Es calcula que cada cinc dies una persona jove es treu la vida. Segons Jove.Cat més del 20% de les visites del jovent al metge són per ansietat o depressió, factors estretament lligats amb el suïcidi. A més, el passat mes de setembre l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques publicava que un 10% dels i les estudiants d’universitat tenia pensaments suïcides durant el primer any de carrera.

D’altra banda, els silencis mediàtics i els tabús al voltant del suïcidi i la salut mental no ajuden a crear una consciència social sobre la temàtica i provoquen una major soledat i aïllament en les persones afectades. Tal i com indica Obertament, més d’un 80% de les persones amb un problema de salut mental a Catalunya ha patit discriminació i estigma.

 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.